Alma - tápanyaghiány - levéltrágyázás

Mind a termés mennyiségét, mind a termesztett terület arányát tekintve az almaterműsűek a legjelentősebb gyümölcsfajaink. Vitaminforrásokban gazdag kultúrák, amelyek különösen a gyümölcsben szegény téli időszakban a legfontosabbak. Amikor bőséges termésproduktum van, akkor az almafák legyengültek. Ilyenkor a tápanyagutánpótlás és a növényvédelem fokozott figyelmet, kellő szakértelmet kíván, hogy a következő termés is nagy mennyiségű, a fogyasztó elvárásainak megfelelően egészséges, szép és jóízű legyen.
Levéltrágyázás előnyei:
Intenzív almatermesztés alkalmazása esetén előfordulhat, hogy egy adott helyzetben gyorsan kell beavatkozni a növény táplálásába. Mivel a talajon keresztüli műtrágyázás vontatott a tápanyagok lassú mozgása, a talaj kötöttsége, a gyökerek mélyen történő elhelyezkedése miatt, ezért ebben az esetben a levéltrágyák nyújtanak megfelelő megoldást. Másik oka a levéltrágyázásnak az lehet, hogy a környezet által nyújtott feltételek miatt a talajban meglévő tápanyagokat a kialakuló kedvezőtlen helyzet miatt az alma mégsem tudja felvenni. Ilyen gátló tényező lehet a kedvezőtlen talajállapot (tömörödött vagy rossz szerkezetű, illetve kiszáradt talaj) vagy a szélsőséges időjárási körülmény (aszály, hirtelen lehűlés, túl magas hőmérséklet, légköri aszály stb.).

Tápanyaghiány tünetei:
Káliumot (K) az alma esetén leginkább alaptrágyaként célszerű kijuttatni, de előfordulhat, hogy termés kötődéskor is szükség lehet még tápanyagutánpótlásra. Optimális káliumellátottság esetén javul a gyümölcsök színe, íze, tárolási paraméterei. Növekszik a növény szárazságtűrése, illetve a téli fagyokkal szembeni ellenálló-képessége.
A kálium hiánya következtében a növény vízháztartás szabályozásában zavar keletkezhet.
A kalcium (Ca) meghatározó szerepet játszik az almatermesztés során. A gyümölcs minőségének javításában és a tárolási betegségek (ke­serűfoltosság) megelőzésében viszont nagyon fon­tos szerepe van a megfelelő kal­cium ellátásnak is. Mivel a kalcium nehezen mozog a növényen be­lül a gyökértől felfelé a ter­mésbe, ezért elsősorban levélen keresztül kell biztosítani. A gyümölcsök kalciummal va­ló feltöltését a mogyoró mérettől el kell kezdeni és a színe­se­dés kez­de­téig fo­lyama­to­san kell ismételni, mi­nimum 4 al­­ka­lom­mal.
A magnézium (Mg) a növényi szövetekben található zöld szintestek képződésében játszik fontos szerepet, hiánya esetén csökken a növények fotoszintetizálása. A magnézium mobilis elem, növényben a főér felé vándorol és érközi nekrózist okoz úgy, hogy a levél erek zöld színűek maradnak.
A vas (Fe), mint a klorofill alkotóeleme feltétlenül szükséges az alma erőteljes, üde fejlődéséhez. A vashiány jellegzetes tünete a klorózis; a fiatal levelek érközei fakulnak, sárgulnak, szinte kifehérednek és a levelek erezete sem különül el a levéllemez többi részének színétől.
A
bór­­ (B) vi­­rág­záshoz, a terméskötődéshez és a rügy­dif­fe­ren­ciálódáshoz elengedhetetlen.  A meg­fe­lelő bór­el­látás javítja továbbá növény vízház­tar­tását, és a kalcium beépülése is hatékonyab­bá válik.

Hiánytünet kezelése, megelőzése:
A nagy mennyiségű almatermés mellett egyre inkább fontosabb a jó minőségű termékek. Ezek előállításához nélkülözhetetlen a megfelelő tápanyagellátás alaptrágyát kiegészítő levéltrágyázással. A levéltrágyákra jellemző a maradék nélküli oldékonyság, a könnyen hasznosuló kémiai forma, amelynek nincs vagy minimális a perzselő hatása, valamint jól keverhető növényvédő szerekkel.


Képek