Balkonnövények - levéltrágyázás

A balkonnövények ápolására nagyon nehéz általános szabályokat kinyílvánítani, hiszen rengeteg fajta viragot különböztethetünk meg, sőt már a csoportosításuk sem egy egyszerű feladat, hiszen beszélhetünk virágos, vagy level dísznövényekről, fényigényesekről vagy árnyéktűrőkről, vízigényesekről és szárazságtűrőkről stb.

Tápanyaghiány tünetei:
A különböző cserepes, kaspós növények tápanyagigénye is nagyon eltérő, de általánosságban kimondhatjuk, hogy télen, vagy nyugalmi időszakban jóval kevesebb tápanyagra van szükség, mint nyáron. A cserepekből a tápanyagot a növények folyamatosan fogyasztják, ezért idővel a rendszeres lombtrágyázásra szükség van. A tápoldat kiválasztásánál nagyon fontos, hogy a szükséges makroelemek (nitrogén, foszfor és kálium) mellett megfelelő mikroelem tartalma is legyen, hiszen ezekre is ugyanolyan szüksége van a növényeknek. A túl sok tápanyag ugyanolyan káros lehet, mint a túl kevés, a növény elburjánzásához vezethet, amely kevésbé lesz ellenálló a betegségekkel szemben!
A balkonnövények nitrogén (N) igénye lombtömeg növekedésével arányosan nő, ezért a korai növekedési időszakban van a legnagyobb szükség rá. A nitrogén hiány kezdetben az idősebb leveleken mutatkozik, tehát sárgulni kezdenek, merevek lesznek a hajtások és sok esetben korai kényszervirágzás következhet be. Idővel a növény növekedése lelassul és az idős elsárgult levelek lehullanak.
A foszfor (P) fontos szerepet játszik a fotoszintézisben, a gyökérképződésben, a légzésben és az alapvető biológiai folyamatokban. A foszfor hiány elsősorban az idősebb leveleken jelentkezik, először sötét zöld színűek lesznek, mereven felfelé állnak, vörösen elszíneződnek, a levél szára lila színű lesz, majd lehullanak. A növény fejlődése lelassul, a szára vékony marad, a virágzás később kezdődik, a levelek mérete és mennyisége elmarad a normálistól.
A kálium (K) javítja a növényben a vízfelhasználás hatékonyságát, fokozza az aktív vízfelvételt és csökkenti a párologtatás intenzitását. Káliumhiányra levelek sárgulása és barnás foltok megjelenése utal, ami gyakran csak később jelentkezik.
A kalcium (Ca) nélkülözhetetlen a gyökerek egészséges fejlődéséhez. A kalciumhiány tünetei lehetnek, hogy a gyökér nem fejlődik megfelelően, a levélszélek szakadozottak és felpenderednek, a levél felületén barnás-sárgás foltok jelennek meg, valamint a növény vízellátottsága drasztikusan csökken.
A magnézium (Mg) a klorofill központi alkotó eleme, jelentős szerepe van a fotoszintézisben
A márványozottan fakuló, sárguló levelek magnézium hiányra utalnak,
A vas (Fe) nélkülözhetetlen a klorofill képződéshez, jelentős szerepe van a fotoszintézisben és a növény légzési folyamatában. A vas hiánya gátolja a növény fejlődését. Tünetei először a növény felső részén, a fiatalabb leveleken jelentkeznek, az érközök sárgulnak, a levél erei zöldek maradnak. Súlyos esetben a fiatal levelek kifehérednek, majd elhalnak.


Képek