Balkonnövények - tápoldatozás

A korszerű növénytermesztésben alapvető követelmény a növények tápanyaggal való harmonikus ellátása. A balkonnövények esetében ez fokozottan érvényesül, mert bármely elem nem kielégítő volta vagy hiánya fejlődési rendellenességeket okozhat. Ez pedig kedvezőtlenül hat a termék értékesítésekor, hiszen a habitus, a levelek nagysága és színe, virágainak szépsége az elsőrendű tényező, mert a dísznövények fő funkciója, hogy díszítsenek, szépségükkel hassanak az emberekre.

Tápanyaghiány tünetei:
Gyakorlati szempontból a makroelemeket elsődlegesen a nitrogén (N), foszfor (P) és kálium (K) mezoelemekre kalcium (Ca), magnézium (Mg), és mikroelemkre vas (Fe), mangán (Mn) és cink (Zn) tápelemekre osztjuk. A dísznövények egészséges fejlődéséhez optimális tápanyagszintre van szükség. Ahol mégis egy tápanyag, vagy nyomelem hiányzik, az nagyon gyorsan megnyilvánul a nyári virág külső megjelenésében. Amíg a nitrogénhiány világos színben, kis levélképződésben és visszamaradt fejlődésben mutatkozik meg, addig a földben levő kevés foszfor hatására gyenge virágfejlődés jelentkezik. A fémhiány (Mg, Fe, Mn, Zn) a dísznövény termesztésénél természetellenes hosszanti növekedéshez vezet. A hajtások csak gyengén növekednek, könnyen letörnek, és időközönként megjelennek a világosra színeződött levelek.
A túlzott műtrágya-adagolás gyökércsúcs-elhalást okozhat, emiatt a növény fejlődése leáll. Ha ezt a tünetet nem ismerik fel és még nagyobb tápanyag- adagolással igyekeznek ezen segíteni, úgy csak fokozódik a baj. Előfordulhat, hogy rosszul ismerjük fel a betegséget, és ezért rossz kezelést alkalmazunk. A kijuttatott szer így hatástalan, és a dózis növelésével akarjuk elérni a gyógyító hatást, de ezzel mérgezést okozunk. A növény tápanyagigényét adott fenológiai fázis is befolyásolja, így palántakorban nitrogénben gazdag és foszfor, káliumban szegényebb trágyát igényelnek. Generatív állapotban viszont nitrogénszegény, de kálium és foszfor túlsúlyos trágya szükséges.


Hiánytünet kezelése, megelőzése: 
A dísznövények tápanyag-utánpótlásánál a legfontosabb szempont, hogy az elemek egymáshoz viszonyított helyes arányát és a legkedvezőbb felvehető formákat közös nevezőre hozzuk. Tápoldatozásnál a tápanyagok felvétele és felhasználása a növények gyökérzónájában uralkodó körülményektől függ, ahol lényeges szerepe van a közegnek és az öntözővíznek. A folyékony műtrágyák előnye, hogy a tenyészidőszak folyamán az öntözővízzel kijuttatható szabályozott mennyiségbe.


Képek