Gyep - kétszikű gyomok

Gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy a fűben rengeteg kétszikű évelő (széles levelű) gyom bukkan fel, mint például a százszorszép, parlagi madárhúr, mezei acat, hagymás boglárka, fehér here, réti útifű, pongyola pitypang stb. vagy esetleg magról kelő kétszikű gyomnövény, pl. közönséges aggófű.
Alapvető és legfontosabb a gyomok távol tartásánál, hogy ne hagyjuk, hogy a pázsitból feltörő gyomok magszárba menjenek. Ha észrevesszük ezeket a gyomokat, azokat fiatal állapotban akár kézzel is kihúzhatjuk, de ellenük az igazi biztonságot a rendszeres fűnyírás és a vegyszeres gyomirtás jelenti. Az utóbbi esetben olyan készítmény alkalmazása javasolt, amely a gyepben található évelő és egynyári kétszikű gyomokat is gyökerestől elpusztítja. Ha ilyen készítményt kijuttatjuk a kezelendő felületre, akkor az egyszikű növényeket (fűfélék) nem károsítja, viszont a nehezen irtható évelő és magról kelő kétszikű gyomnövényeket gyorsan és látványosan kiirtja.
A gyomirtószerek használatát úgy kell időzíteni, hogy előtte és utána néhány napig nem szabad levágni a füvet, a friss vágási felület a gyepet is károsíthatja.  A közvetlen vegyszeres gyomirtást követő levágott füvet ne használjuk komposztálásra, mert később ez a kultúrnövényt is károsíthatja. A hatóanyagok a levélen keresztül szívódnak fel és onnan jut el a gyomnövény szállítószöveteibe, gyökereibe.


Képek