• Főoldal
  • Hirek
  • Ezt sokan elrontják: ezért lesznek keserűek a zöldségeid

Ezt sokan elrontják: ezért lesznek keserűek a zöldségeid


Nyáron már élvezhetjük a munkánk eredményét, hiszen ilyenkorra már sok minden szedhető és fogyasztható. Előfordul azonban, hogy valamelyik zöldség keserűvé, csípőssé válik. Ennek oka lehet termesztéstechnológiai hiba, de természetesen a fajta hajlama is okozhat nem kívánt ízt.

Azon zöldségek többsége, amelyeknek nem kell keserűnek lennie attól válhat azzá, ha kevés folyadékot kap. A csípőskés íz nem csak termesztés során alakulhat ki, hanem a konyhában való felhasználáskor is. A fűszerpaprikát például nem szabad forró zsiradékban hosszasan pirítani, hiszen keserűvé válik. A babérlevelet is érdemes 15-20 perc után kivenni az ételből, mert szintén meg tud keseredni.

A saláta bizonyos fejlődési stádiumokban – főleg a virágzás közeledtével – tejnedvet termel, amely miatt keserűvé válnak a levelei. Saláta esetén is a keseredés-mentességhez fontos a jó és egyenletes vízellátás, valamint a virágszárat hajtó példányokról már ne szedjünk levelet, ha az eleinte enyhén, később erősebben keserű ízt nem kedveljük.

A keserű anyagok termelése az uborkánál is összefüggésben van a stresszhatásokkal: szárazság, hőingadozás, valamint káliumhiánya okozhatja az uborka keseredését. A termés érésekor, illetve leszedve a helytelen tárolás is növeli a keserű anyagok mennyiségét. Ha keserű uborkát szedtünk egy tőről, akkor azt a tövet próbáljuk gyakran langyos vízzel öntözni, így kis szerencsével a következő termések már nem lesznek keserűek.

‌Forrás:
Ezt sokan elrontják a kertben: ezért lesznek váratlanul keserűek a zöldségeid - Agrárszektor