Így tedd el a zöldséget télre
Még tombol a nyár, bő a zöldség- és gyümölcskínálat, és ha előre készülünk a befőzési szezonra, akkor télen is élvezhetjük a finom ízeket.
A befőzésről leginkább a lekvárok, a befőttek jutnak eszünkbe, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a zöldségekről, amelyek ugyanúgy eltehetők, és később húsokhoz, kenyérre kenve és ételízesítőnek is használhatunk.
Lecsó
A nyár klasszikusát, a lecsót könnyű elkészíteni és eltenni is. A kész lecsót helyezzük steril üvegekbe, fordítsuk fejre, mad 2-3 napig tartsuk a száraz dunsztban. Ilyenkor a lecsó forrón kerüljön az üvegbe, mert a hő is sterilizál.
Zakuszka
A darált sült padlizsánt és pritaminpaprikát dinsztelt hagymával és paradicsommal főzzük puhára. Amikor krémes, kenhető állagúvá válik, töltsük befőttesüvegekbe, majd a lecsóhoz hasonlóan száraz dunsztban, ám kihűlés után tegyük el. Tökéletes húsokhoz, mártásokhoz, de kenyérre kenve is.
Savanyúságok
A káposztát és uborkát vékony szeletekre vágva, köménymaggal, ecettel, cukorral, sóval és borssal elrakva tökéletes házi csalamádét kaphatunk. A befőttesüvegbe szorosan betöltött zöldségeket öntsük fel forró, ecetes lével, majd zárjuk le. Hűvös, száraz helyen tároljuk.
Higiénikus tartósítás
Fontos, hogy a használt befőttesüvegek teljesen sterilek legyenek, így érdemes forró vízben kifőzni őket használat előtt. Figyeljünk arra is, hogy a tiszta üvegekbe ne nyúljunk bele kanállal, és kézzel is csak az oldalát érintsük meg!