• Főoldal
  • Hirek
  • Kicsi a kerted? Így lehet benne mégis sok zöldséget termeszteni

Kicsi a kerted? Így lehet benne mégis sok zöldséget termeszteni


Növénytársítás:

Ha kis méretű kerttel rendelkezel, nem árt jól átgondolni, milyen zöldségeknek jut benne hely, és fontos azt is tudni, melyik zöldség melyik mellett érzi igazán jól magát, és melyek azok, amelyeket nem érdemes egymás mellé ültetni. Érdemes kiválasztani, hogy milyen növényeket szeretnénk termelni, és megnézni, melyiknek melyik a legideálisabb szomszédja. A legjobb, ha készítünk egy kis táblázatot, és cetlikre írva tologatjuk egymás mellé a különböző zöldségféléket, így kialakítva az ideális lakóközösségüket.

Vannak olyan növények, amelyek kölcsönösen segítik egymást. Nagyon jó példa erre a zabos bükköny. A zab és a bükköny magját összekeverik, majd így vetik el, mert a kikelt zab támasztékot ad a rajta felkúszó bükkönynek, cserébe a bükköny nitrogént ad a zabnak.

A zeller pedig erős illatával képes távoltartani a levéltetveket, nagy segítséget nyújtva ezzel a babnak és a káposztának. De sok olyan növény is van, amelyek fertőtlenítik a környezetüket, ilyen például a kapor, a fokhagyma, a körömvirág, vagy akár a rozmaring.

Vetésforgó:

Sokat segíthetünk vetésforgó alkalmazásával is. A vetésforgó azt jelenti, hogy nem szabad ugyanazt a növényt két, egymást követő évben ugyanarra a helyre ültetni. Ennek az az oka, hogy a növénynek minden évben ugyanazokra a tápanyagokra van szüksége, így azokat veszi fel a talajból, és ha következő évben is oda ültetjük, jóval kevesebbhez fog hozzájutni, még akkor is, ha pótolni próbáljuk a számára szükséges tápanyagot. A kártevők és gyomok is könnyebben elszaporodhatnak a területen, mert hozzászoknak a növényhez, ugyanott találják meg, ahol korábban.