Összezavarta a növényeket a meleg ősz


Az előrejelzések szerint Magyarországon decemberig várni kell a kisebb éjszakai fagyokra. Az enyhe őszi hőmérséklet aggasztja a gyümölcstermelőket, november elején még hazánk északi területein is zavartalanul ért a füge, virágoznak a rózsák, duzzadnak a magnóliarügyek és szedhető a paprika, a fáknak pedig már nyugalmi állapotba kellett volna vonulniuk. A jelek szerint egyes gyümölcsösök tavaszt éreznek a levegőben.

A hónap elején a Nyugat-Európán átsöprő Ciarán ciklon Olaszországban három emberéletet követelt. Azóta visszatért a növények biológiai ciklusát felborító meleg: virágzó cseresznyefák, pattanásig feszülő rügyek jelzik, hogy a fák „félreértelmezik” a déli régiókba visszatérő 24-26 fokos hőmérsékletet.

A vegetatív ciklusok teljes felborulása súlyos következményekkel jár a termelésre nézve. A globális felmelegedés, ahogyan mostanában tapasztaljuk, nem folyamatos hőmérsékletemelkedést jelent, hanem inkább szélsőséges időjárást.

A következő napokban várhatóan fokozatosan hűl majd az idő, de hetek telhetnek még el az első fagyokig. Bízzunk benne, hogy a növények időben nyugovóra térnek majd, ha csak rövid időre is!