Wuxal® Super - A név kötelez!

Két új prémium minőségű termék jelent meg a palettán a hobbikertészek számára!

A Wuxal® egy jól csengő, ismert márkanév a hobbi- és a profi kertészek számára egyaránt. Ez volt az első - már a 60-as években bevezetett - komplex tápanyag összetételű lomb- és öntözőtrágya. A gyártó, az AGLUKON mindig is a német precizitásra alapozott folyamatos fejlesztések úttörője volt, a mikroelemek kelatizálása, a párolgáscsökkentők alkalmazása, a szuszpenziós lombrtágyák kifejlesztése és számos más innováció köthető a nevéhez, ami mára már „kötelez”! Így nem is meglepő, hogy ismét két új prémium minőségű termék jelent meg a palettájukon a hobbikertészek számára!

A növények folyamatos és megfelelő tápanyagellátása sokszor nagyobb kihívás egy hobbikertésznek, vagy háziasszonynak, mint egy árutermelőnek, hiszen nem egy-két fajta növényt nevelünk a ház körül és ápolunk a lakásban, hanem sokat, zöldségeket, gyümölcsöket, szőlőt és akár több dísznövényfélét is egyszerre. A sok fajtának más és más az igénye és más lehet a megfelelő kijuttatás módja és az optimális időpontja is. Alapvetően három úton tudjuk kielégíteni a növények mindenkori tápanyag igényét, alaptrágyákkal, fejtrágyákkal és lombtrágyákkal. Az alaptrágyákat elsősorban a kiskertekben alkalmazzuk kiszórással, talajba keveréssel, ilyen például a szervestrágya is, de ide sorolhatók a virágföldekbe kevert műtrágyák is. Ezek a kezdeti fejlődési időszakokban jó eséllyel kielégítik a növények igényeit. A fejtrágyák már ezek pótlására, a későbbi időszakokban történő folyamatos tápanyagellátásra szolgálnak, jellemzően öntözéssel kijuttatva. A lombtrágyázás pedig a tápelemek gyors pótlására, a növények megfrissítésére, sok esetben gyógyítására használatosak és nem a nagy mennyiségben felhasznált tápelemek folyamatos pótlására.

A tápelemek hatásmechanizmusa: A növények szervezetét felépítő szükséges makroelemek alapvető összetevői között a Nitrogén a hajtásnövekedésért és a zöld tömeg, a lombozat kialakulásáért felelős. A Foszfor a gyökérzet és virágzat, valamint a termés fejlődését biztosítja, míg a Kálium a stresszálóságot és a betegségekkel szembeni ellenálló képességet fokozza, valamint elősegíti a megfelelő vízgazdálkodást is. A Magnézium a klorofil, azaz a zöld színtestek előállításában nélkülözhetetlen, míg a mikroelemek (vas, bór, cink, mangán, réz, molibdén, stb.) pedig a növények bizonyos specifikus életfolyamataiban (kötődés, termékenyülés, virágzás, stb.) nagy jelentőségűek. A vas és a mangán a virágos növények színképzése szempontjából a leginkább meghatározóak a mikroelemek közül, míg az örökzöldek esetében az erőteljes mélyzöld színek kialakulásához a réz és a cink a két legfontosabb mikroelem. A talajból kiürülő tápanyagok hiánya változatos tünetekkel jelentkezhet. Kálium hiány estén például először az alsó, öregebb levelek sárgulása, míg magnéziumhiány esetén leginkább a középső lombkoronaszint márványos elszíneződése tapasztalható. A felső, fiatal levelek fakulása a vas vagy a cink hiányára utalhat, míg a nitrogén hiánya általános sárgulással veteti észre magát. Összetett tápanyaghiány esetén már az új hajtások is deformálódnak, és a virágzat is visszafejlődik. A Wuxal® Super termékek ideális kialakításúak, ugyanis mind fejtrágyaként (öntözőtrágyaként), mind lombtrágyaként alkalmazhatóak és eltérő tápanyagtartalmuk révén minden növényfajta számára megtalálható az optimális összetétel közöttük.

 

Wuxal® Super Örökzöld:
Speciális nitrogéntúlsúlyos összetétellel a jobb növekedésért és az „Extrán zöld örökzöldekért”. A tűlevelű növények, tuják, örökzöld cserjék a kerti talajtípusok szerkezetére kevésbé érzékenyek, mint a kémhatásra (pH) és az ideális összetételű és harmonikusan felvehető  tápanyagtartalomra. A nitrogén, foszfor, kálium megfelelő arányú jelenléte mellett még fontosabb az azonnal felvehető, vagy könnyen mobilizálható mikroelem tartalom is. Ezek a kis mennyiségben jelenlévő elemek meghatározzák a levélzet ideális alaki fejlődését és nagy hatással vannak például a díszbogyók és hajtások színesedésére is. Hiányukban a levélzet deformálódik, megbarnul, elpereg.  A Wuxal® Super Örökzöld rendszeres alkalmazásával kiküszöbölhetőek a hiánytünetek megjelenései és biztosítható az örökzöld növények teljes specifikus ásványi anyag szükséglete. A tápelemekkel jól ellátott növény erőteljes gyökérzettel és egészséges, megújuló lombkoronával rendelkezik, amely maradéktalanul képes kinevelni a díszítőértékét adó terméseket is! Az is fontos, hogy a megfelelő tápelem feltöltés révén a téli időszak alatt jelentősen megnő a növények faggyal szembeni ellenálló képessége is!

Wuxal® Super Balkon:
Speciális tápanyag-összetétellel és megemelt káliumtartalommal, a „hosszan tartó virágzuhatagért.” A balkonnövényeinknek megújuló virágkoronájuk kineveléséhez a talajból könnyen és folyamatosan felvehető  magas, ugyanakkor speciális összetételű hatóanyag tartalomra van szükségük, mert a folyamatos virágzás és az erőteljes, gyors növekedési ciklusok egyaránt nagyon energiaigényes folyamatok. A balkonládák virágföldjeinek tápelem szolgáltató képessége véges, tartalékiak gyorsan elhasználódnak, ezért nem képesek a teljes nyári vegetációt kiszolgálni. A Wuxal® Super Balkon rendszeres alkalmazásával kiküszöbölhetőek a hiánytünetek megjelenései és biztosítható a virágos növények teljes és specifikus ásványi anyag szükséglete, így a tápelemekkel jól ellátott növények erőteljes gyökérzetet, vitális levélzetet és egész nyáron díszlő virágzatot fejlesztenek!

A növényeknek is a folyamatos, és egyenletes tápanyagellátás a legjobb ugyanúgy, mint nekünk. A tápanyagokkal két nagy hibát lehet elkövetni, nem adni, vagy túl sokat adni! Mindkettő pontosan ugyanakkora gondot okozhat. Ha kevés a tápanyag a növények éheznek, és lassan felélik a tartalékiakat, míg ha túl sok tápanyagot adagolunk egyszerre, perzselődhet a gyökér, vagy a lombozat és akár a növény gyors pusztulását is okozhatjuk. Furcsának tűnik, de az a helyzet, hogy a lombozat magasabb töménységben viseli el a tápanyagokat, mint a gyökérzet, ezt a felhasználáskor mindig figyelembe kell venni. A növényeink megfelelő táplálásához minden Wuxal® Super típus esetében álltalános szabály, hogy 0,1-0,2 %-os oldatot kell alkalmazni, azaz adjunk 10 liter vízhez 10-20 ml (fél, vagy egy kupaknyi) tápanyagot, és ezzel öntözzük, vagy permetezzük be a növényeket. Nem többel, de nem is kevesebbel!

Varga László
Kertészmérnök, szaktanácsadó
Zöldségtermesztési szakmai vezető
Mobil: +36 30 928 6172
laszlo.varga@kwizda.hu