Meggy - tápanyaghiány - fejtrágyázás

Meggy - tápanyaghiány - fejtrágyázás

Tápanyaghiány tünetei:
A meggy tápanyagfelvételi időszaka a többi gyümölcsfajhoz képest sokkal rövidebb, ezért a megfelelő tápanyag-utánpótlásról időben kell gondoskodni. A gyümölcsök viszonylag korán beérnek, ezért nagyon fontos a megfelelő minőségű fejtrágyázás, illetve a kiegészítő lombtrágyázás időzítése. Ezen kívül szüret után, a nyári időszakban is nagy gondot kell fordítani a gyümölcsfák megfelelő víz-, tápanyagellátására, hiszen így tudjuk megfelelő kondícióban tartani a növényeinket.
A
nitrogén elsősorban a levélben, hajtásban, termőrészekben, a gyümölcsben található. Legnagyobb igény rá az intenzív növekedési időszakban, illetve a gyümölcsfejlődés idején van. Nitrogén hiánya esetén a levelek aprók, halványzöld színűek, keskenyek. Hamar narancsvörös színbe mennek át és gyorsan lehullanak az ágakról. Így gyenge rügy-differenciálódás mellett kevés termőrügy alakul ki, kevesebb a virág, kisebbek a termések és halványabb a színük is. zavarok léphetnek fel. Gyengül a gyümölcsök kötődése és erős gyümölcshullás léphet fel
A foszfor a generatív szervek kialakulásában játszik nagy szerepet. Felvétele a vegetáció kezdeti időszakában, az új szervek képződésekor intenzív. Hiánya esetén növekedési zavarok lépnek fel, a lomb sötétzölddé majd vörössé változik.
A kálium a legnagyobb mennyiségben szükséges tápelem. Fontos szerepet játszik a vízháztartásban, segít a fagy elleni védekezőképesség növelésében. Segít a betegségekkel szembeni ellenállóságban is. A termés minőségi paramétereinek fő meghatározója, de hiány esetén a hozam és a minőség is csökken. Káliumhiány tünete, amikor a levelek felfelé besodródnak a levélszélek bebarnulnak majd ezek a foltok összeolvadnak.

Hiánytünet kezelése, megelőzése:

Nagyon fontos a jó minőségű műtrágya kijuttatása, amelynek hatóanyagait teljes mértékben tudja a növény hasznosítani. Ennek következtében jó ízű, piacos termés várható.

Kapcsolódó képek

s

Kapcsolódó technológiák

Meggy