Meggy - tápanyaghiány - levéltrágyázás

A megfelelő mennyiségű és minőségű termés elérése érdekében meggy tápanyag-utánpótlása kellően nagy figyelmet érdemel. kiegészíteni. Ugyan a levélen keresztüli tápanyag felvétele nem olyan jelentős mennyiségű, mint az alap- és fejtrágyának, de az optimális termés mennyiség és minőség eléréséhez nélkülözhetetlen. Emellett nagyon fontos a jó összetételű, a fenológiához igazított levéltrágya, melyet a vegetáció során több alkalommal is érdemes kijuttatni.

Levéltrágyázás előnyei:
A talajon keresztül kijuttatható műtrágyák felvétele viszonylag lassú és vontatott a tápanyagok lassú mozgása, a talaj kötöttsége, kedvezőtlen kémhatása, a gyökerek mélyen történő elhelyezkedése miatt, ezért ebben az esetben a levéltrágyák nyújtanak megfelelő megoldást. Gátló tényező lehet továbbá a szélsőséges időjárási körülmények is (pl. aszály, hirtelen lehűlés, túl magas hőmérséklet, légköri aszály stb.). Levéltrágyázással a tápanyaghiány tünetek, különösen a mikroelem-hiányok is gyorsan és látványosan orvosolhatók.

Tápanyaghiány tünetei:
A meggy a hazai gyümölcstermelés egyik legrövidebb vegetációjú kultúrája, a tápanyagfelvételi időszakuk a többi gyümölcsfajhoz képest jóval rövidebb, ezért időben kell gondoskodni a megfelelő alaptrágyázásról. De ebben az esetben a szüret után, a nyári időszakra is nagy figyelmet kell fordítani a gyümölcsfák megfelelő víz-, tápanyagellátására, hiszen így lehet megfelelő kondícióban tartani a növényeinket.
A kálium (K) a meggynél is, mint a gyümölcsfák többségénél a legnagyobb mennyiségben felvett tápelem. Fontos a vízháztartásban, segít a fagy elleni védekezőképesség növelésében és növeli a betegségekkel szembeni ellenállóképességet is. Továbbá a termés minőségi követelményeit is meghatározza. Hiánya esetén a terméshozam és a minőség is csökken, súlyos esetben a levelek felfelé besodródnak a levélszélek megbarnulnak, majd később elszáradnak.
A kalcium a meggy tartósságát, pulton tárolhatóságát befolyásolja leginkább. Hiánya esetén a fiatal levelek csúcsának elhalása látható.

A magnézium (Mg) a növényi szövetekben található zöld szintestek képződésében játszik fontos szerepet. Hiánya esetén levél érközök sárgulása majd elhalása mutatkozik úgy, hogy a főér két oldala zöld marad.
A bór (B) alapvetően a virágok megtermékenyülését segíti elő, hiánya esetén
rossz a kötődés, kevés termés képződik.
A vas (Fe) fontos szerepet tölt be a csonthéjasok tápanyagellátásában. A
klorofill alkotóelemeként hiánytünetként a levelek teljes sárgulása léphet fel.
A mangán (Mn) hiánytünete hasonlít a vashiányra azzal a különbséggel, hogy itt a klorózis az idősebb leveleken jelentkezik.

Hiánytünet kezelése, megelőzése:
A meggy viszonylag korán érik be, ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű levéltrágya pontos időzítése. A levéltrágyáknál olyat kell választani, amelyik maradék nélkül oldódik, a könnyen hasznosuló kémiai formát tartalmaz, amelynek nincs vagy minimális a perzselő hatása, valamint jól keverhető növényvédő szerekkel.


Képek