Őszibarack - tápanyaghiány - fejtrágyázás

Tápanyaghiány tünetei:
Az őszibarack közepes tápanyagigényű növény, azonban nagyon oda kell figyelni az optimális tápanyag arányokra, mert nagyon érzékeny gyümölcs kultúra.
Nitrogénhiány esetén a levelek kicsik, világos-sárgászöldek lesznek, idő előtt elsárgulnak és lehullnak. Ez a tünet az idősebb leveleken jelentkezik. A levelek a hajtáshoz képest hegyesszögben, un. merevtartásban állnak. Gyenge a hajtásnövekedés, vékonyabbak a vesszők. A gyümölcsök gyakran aprók, vagy torzult formájúak lesznek.

Foszfor felvétele a vegetáció kezdetén, az új szervek képződésekor intenzív, a generatív szervek kialakulásában játszik nagy szerepet. Hiányakor gátolt a növekedés, a lomb sötétzöld, majd vörös lesz, később bronz színű. Az apró méretű virágrügyek képzése is gyakran előfordul.
A káliumnak a sokféle funkciója között fontos szerepe van a növény vízháztartásában. A nitrogénhez hasonlóan a növényben könnyen mozgó elemek közé tartozik, a hiánytünet itt is az idősebb levelek felöl kezdődik. Hiánya esetén a lombozat gyérebb, halványzöld színű és lankadt, kókadt, csüngő habitusú.

Hiánytünet kezelése, megelőzése:
Az átmeneti tápanyaghiányos tünetek fejtrágya formájában kijuttatott műtrágyával könnyen, gyorsan enyhíthetők. Ne várjuk meg a levelek sárgulását, mert abban az állapotban már megtörtént a klorofill elbontása, azaz a növény már károsodott.


Képek