Őszibarack - tápanyaghiány - levéltrágyázás

Az őszibarack a csonthéjasok közül a legkedveltebb gyümölcsünk. Frissfogyasztásra kiváló, de a feldolgozóipar is kedveli. A megfelelő mennyiségű és minőségű termés elérése érdekében az őszibarack tápanyag-utánpótlása kellően nagy figyelmet érdemel. A levélen keresztüli tápanyag felvétele csekély mennyiségű szemben az alap- és fejtrágyának, de az optimális termés mennyiség és minőség eléréséhez nélkülözhetetlen. A növények jó és biztonságos ellátása a talajtrágyázás és levéltrágyázás kombinálásával érhető el. Emellett nagyon fontos a jó összetételű, a fenológiához igazított levéltrágya, melyet a vegetáció során több alkalommal is érdemes kijuttatni.

Levéltrágyázás előnyei:
A talajon keresztül kijuttatható műtrágyák felvétele viszonylag vontatott a tápanyagok lassú mozgása, a talaj kötöttsége, kedvezőtlen kémhatása, a gyökerek mélyen történő elhelyezkedése miatt, ezért ebben az esetben a levéltrágyák nyújtanak megfelelő megoldást.
Levéltrágya formájában kijuttatott tápanyag közvetlenül és azonnal hat, a tápanyaghiány tünetek - különösen a mikroelem-hiányok - gyorsan és látványosan orvosolhatók.
Gátolhatja továbbá az őszibarack tápanyagfelvételét a szélsőséges időjárási körülmény is (pl. aszály, hirtelen lehűlés, túl magas hőmérséklet, légköri aszály stb.).


Tápanyaghiány tünetei:
A kálium (K) sok fontos élettani folyamatban vesz részt. Elősegíti a fotoszintézist, valamint a szénhidrátok felhalmozódását a termésben, növeli a növény víztartó képességét. Levéltrágyázással a gyümölcsök íz- és aroma anyagainak kialakulását tudjuk fokozni. Alacsony káliumszint mellett kevésbé ízletes és egyenetlenül színeződött termést kapunk.
Kalcium (Ca) az intenzív gyümölcsnövekedési időszakában kell pótolni a tárolási veszteség csökkentése érdekében. Egészen a szüret előtti időszakig kijuttatott kalcium tovább javítja az őszibarack tárolhatóságát.

A magnézium (Mg) enzimalkotó, ill. aktivátor, a klorofill felépítésében vesz részt.  A magnézium mennyiségére az őszibarack a legigényesebb. Hiánya esetén terméscsökkenés tapasztalható. Tüneteként az őszibarack levelei a főerek között két sávban sárgulnak, majd
elhalnak és lehullanak.

Vas (Fe) hiányában a hajtáscsúcs kisárgul, a szövetek elhalhatnak. Általában túlöntözés, levegőtlen talaj révén jelentkező relatív hiány miatt lép fel. Talajlazítással és vas tartalmú levéltrágyázással megszüntethető a jelenség.
A bór (B) a virágok megtermékenyülését segíti elő, hiánya esetén rossz a kötődés, kevés termés képződik.
A cink (Zn)
általános hiánytünete az aprólevelűség és a rozettás levélállás. A kis levelek teljesen sárgultak mereven felállóak, görbültek, töredezettek. A fő- és az oldalerek zöldek maradnak. Ez a hiány rossz hatással van a virágzásra és a terméskötödésre.

Hiánytünet kezelése, megelőzése:
Megfelelő mennyiségű és minőségű levéltrágya alkalmazásával és pontos időzítésével a hiánytünetek viszonylag gyorsan korrigálhatók. A levéltrágyáknál mindig olyat kell választani, amelyik maradék nélkül oldódik, a könnyen hasznosuló kémiai formát tartalmaz, amelynek nincs vagy minimális a perzselő hatása, valamint jól keverhető növényvédő szerekkel.


Képek