Palánták - tápoldatozás

A kertészeti növények termesztésénél vannak olyan fázisok a növény életében, amikor az optimális növényi kondíció nagyobb odafigyelést kíván, alaposabb körültekintésre van szükség, mert a növény érzékenyebb, védtelenebb és egy-egy hibás döntésnek, technológiában elkövetet tévedésnek komoly következményei lehetnek a termesztés sikere szempontjából. Legérzékenyebb ilyen fenológiai stádium a palántanevelés.

Tápanyaghiány tünetei:
Az egynyári dísznövények, évelők és a zöldségfélék nagy részét palántáról szaporítják. Ezek a kertészeti palánták cserepekben vagy tápkockában nevelkednek és kiültetés során a gyökerei könnyen megsérülhetnek. Ennek következtében a kertészeti palántáknál a gyenge, fejletlen gyökérzet miatt kialakulhat egy átmeneti, úgynevezett relatív tápanyaghiány. A tápanyaghiány pedig egy súlyos kondíció romlást eredményez, amihez a szélsőséges tavaszi időjárás is hozzásegít és felerősíti a betegségek megjelenését, a kártevők elszaporodását és a fagyérzékenység állapotát. Ugyan a gyenge fejlettségből adódóan a lombozat növekedése, a kedvező klimatikus tényezők hatására nem áll le, hanem tovább fejlődik, ugyanakkor a kiültetett palánták fejletlen gyökérzete nem tudja a szükséges mennyiségű tápanyagot a növény számára biztosítani. Különösen veszélyes lehet ez az állapot, ha hideg a talaj, amelyben még vontatottabb a gyökerek növekedése és a tápanyagok oldódása is rosszabb.
Az így kialakuló tápanyaghiánynak jól látható tünetei vannak: az alsóbb levelek kisárgulnak ami elsősorban a nitrogén (N) hiánytünetére utal. Súlyos esetben a növény növekedése átmenetileg lelassul vagy megtorpan. Alacsony
foszfortartalom következtében gyenge, kevésbé elágazó gyökerek fejlődnek, valamint kevés virág alakul ki, aminek többségét a növény elrúgja. A kertészeti palánták kiültetése után a talaj és a hőmérsékleti viszonyoktól függően 10-14 nap is eltelik, mire a gyökérzet regenerálódik, a hajszálgyökér képződése megindul, a tápanyagszállítás a növényen belül helyreáll. Ilyenkor közvetlen a kiültetés előtt alkalmazott műtrágyázás vagy rögtön az ültetés után végzett folyamatos tápoldatozás kedvező hatású lehet, megakadályozza a lombozat kisárgulását, vagy elősegíti és felgyorsítja a visszazöldülését. Magas foszfortartalmú műtrágya elősegíti a hajszálgyökerek képződését és növekedését, ezáltal hozzájárul a növény kondíciójának egyensúlyba kerüléséhez, javulásához.

Hiánytünet kezelése, megelőzése: 
A kertészeti palánták tápanyag-utánpótlásánál a legfontosabb szempont, hogy az elemek egymáshoz viszonyított helyes arányát és a legkedvezőbb felvehető formákat közös nevezőre hozzuk. Tápoldatozásnál a tápanyagok felvétele és felhasználása a növények gyökérzónájában uralkodó körülményektől függ, ahol lényeges szerepe van a közegnek és az öntözővíznek. A folyékony műtrágyák előnye, hogy a tenyészidőszak folyamán az öntözővízzel kijuttatható szabályozott mennyiségben. A kertészeti palánták igény szerinti tápanyag utánpótlásával, öntözésével és a környezeti tényezők összehangolt irányításával olyan növényi kondíciót lehet kialakítani, amely növeli a kártevőkkel és kórokozókkal szembeni ellenállást, ezáltal növeli a termésmennyiséget, javítja a minőséget és a termésbiztonságot, fokozza a növényvédő szerek hatékonyságát.


Képek