Paprika - palántadőlés

Fitoftórás palántadőlés

A paprika fitoftórás palántadőlés jellemző tünete, hogy főleg a növények gyökérnyaki részén esetenként néha az oldalhajtások elágazásánál kissé bemélyedő elhalások figyelhetők meg. Később a növény vagy növény rész elhervad, majd elszárad. A bogyók párás, nedves körülmények között elrothadnak, felületükön pedig finom fehér gombabevonat látható. Száraz körülmények között a bogyó összetöppedhet.
A kórokozó fertőzési forrása a talaj, ahonnan öntözéssel a vízcseppek segítségével jut el a talaj felszínéről a növényre. A kórokozó magas hőigényű, ezért első sorban növényházakban, meleg, párás körülmények között fordul elő. Megelőzésre, illetve betegség észlelése esetén talajfertőtlenítő hatással is rendelkező gombaölő készítmény kijuttatása javasolt.

Egyéb palántadőlést okozó gombák

A paprika palántadőlését több kórokozó is okozhatja, pl. pítium vagy a rizoktónia. A palántadőlést okozó betegségek közül a rizoktónia előfordulása a leggyakoribb és ez okozza a legjelentősebb gazdasági kárt. Különösen azért nagy a rizoktóniás palántadőlés jelentősége mert a növények nemcsak szikleveles korukig, hanem később, még lombleveles korukban is megbetegedhetnek. Így nem csak a palánták dőlnek ki hanem a betegség utóhatásaként a kifejlett növény is elpusztulhat.
Jellegzetes tünete a csíranövényeken, a palántákon és a kifejlett növényeken egyaránt megtalálható. A csíranövény sziklevele és gyökere is elbarnul a talajban elpusztul, a növények nem kelnek ki, illetve hiányos lesz a kelés. A palánták gyökérnyak része üvegesé válik, majd elbarnul, befűződik a palánták pedig eldőlnek. A kifejlett növények gyökér nyaki részén részleges parásodás figyelhető meg, aminek következtében a növények könnyen eldőlnek vagy pedig a termés kötődés után elhervadnak, elszáradnak.
Megelőzésre, illetve betegség észlelése esetén talajfertőtlenítő hatással is rendelkező gombaölő készítmény kijuttatása javasolt


Képek