Paprika - tápanyaghiány - alaptrágyázás

Paprika - tápanyaghiány - alaptrágyázás

Tápanyaghiány tünetei:
A paprika nagy tápanyagigényű növény, tápanyagokban gazdagon ellátott talajokat és jó minőségű műtrágyát igényel. A paprika alaptrágyázásának a célja a vegetációs időszak előtt, nagy mennyiségű, hosszabb ideig ható tápanyag kijuttatása és beforgatása a gyökérzónába (kb. 30 cm mélységbe). A trágyázás ideje a talajelőkészítéssel esik egybe és ekkor történik a műtrágya beforgatása. Ilyenkor a nehezen kimosódó foszfor műtrágya és a kálium tartalomnak van jelentősége.
Foszforból nagy részt a tenyésztőszak első felében igényel többet a paprika a súlyához képest. A megfelelő gyökérképződésben és a generatív részek fejlődésében van szerepe. Foszfor hiány tünete a lassú növekedés, a vékony szár, a feltűnően gyenge gyökérzet, vontatott virágzást és kötődést idéz elő, továbbá az alsó levelek fonákán kékeszöld, vörösesbarna elszínezõdés jelentkezhet.
A kálium igény a tenyészidőszak kezdetén kisebb, majd a termésképzés, termésérés idején nagymértékben megemelkedik. Ezért a tenyészidőszakban egyenletesen emelkedő felvehető kálium-ellátottságot kell biztosítani a paprikának.

Hiánytünet kezelése, megelőzése:

Alaptrágya termékválasztásnál a jól oldódó, magas tápanyag tartalmú készítményeket részesítsük előnyben, valamint a kiegyenlített foszfor és kálium tartalmú műtrágyák használata javasolt.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Fűszerpaprika