Paprika - tápanyaghiány - fejtrágyázás

A paprika fejtrágyázását elsősorban a növekedés kezdetén kell biztosítani, amikor az időjárási feltételek is megfelelőek ahhoz, hogy az intenzív vegetatív növekedése elkezdődjön.

Tápanyaghiány tünetei:
Ebben az esetben a nitrogénnek van a legfontosabb szerepe, különösen gyenge fejlődés induláskor. 
Nitrogénnek a vegetatív növekedésben van szerepe, a tenyészidő során a többi tápelemhez való arányát az igény szerint változtatjuk. Kiültetés után kevesebb nitrogénnel indítunk, az első kötések megjelenésével a nitrogén aránya és mennyiségét is növelni kell. Nitrogén hiány esetén a növény növekedése kis mértékű, kicsi lesz a szára, az alsó levelek sárgulnak, a termések keskeny vállúak, görbülnek, kicsik maradnak.
A foszfornak a vegetációban elsősorban a generatív részek fejlődésében van szerepe. Foszfor hiány tünete a lassú növekedés, a vékony szár, a feltűnően gyenge gyökérzet, vontatott virágzást és kötődést idéz elő, továbbá az alsó levelek fonákán kékeszöld, vörösesbarna elszínezõdés jelentkezhet.
A terméséréskor viszont ugrásszerűen megnő a növény kálium igénye. A kálium hiánya esetén az alsó leveleken érközi kisárgulás tapasztalható, a bogyók nem elég fényesek, elhúzódó a beérésük.

Hiánytünet kezelése, megelőzése:
A hiánybetegségek megelőzésére, illetve megszüntetésére használjuk mindig könnyen oldódó, hosszú hatástartamú műtrágyát, mert a hiányok pótlására a vegetáció során már csak lombon keresztül felszívódó lombtrágya kijuttatásával van lehetőségünk.


Képek