Paprika - tápanyaghiány - levéltrágyázás

Levéltrágyázással, vagyis a levélon keresztül kijuttatott trágyázással elsősorvban a mezo- (kalcium, magnézium, kén) és mikroelemeket (vas, cink, bór, molibdén, mangán, réz) pótoljuk a növények számára. Ezekből a tápelemekből jóval kevesebb mennyiségben van szüksége a paprikának, de az intenzív termesztéshez, illetve a jó minőségű és megfelelő mennyiségű termés eléréséhez az alaprtágyázás kiegészítésenként nélkülözhetetlen. A levéltrágyák többsége keverhető növényvédő szerekkel, ezért kijuttatásuk nem igényel külön permetezést.

Levéltrágyázás előnyei:

Gyors, akár 1-2 napon belüli hatást érhetünk el egy levéltrágya kijuttatásakor a paprika egészségi állapotától, korától függően. Ebből következően jól és hatékonyan tudjuk szabályozni a technológiai folyamatokat. Kedvezően tudjuk befolyásolni a gyökerek növekedését, működését és tápanyagfelvételét. Ezáltal javítható a talajból történő tápanyagok felvétele és hasznosulása. Kedvezőtlen talajszerkezet mellett, szárazság esetén, vagy a kedvezőtlen kémhatás ellenére is a kijuttatott tápanyagok hasznosulni tudnak.

Tápanyaghiány tünetei:
A kalcium (Ca) az egyik legfontosabb tápelem, ami a paprika számára nélkülözhetetlen. Hiánya esetén a paprika bogyón szövetelhalás révén fellépő csúcsrothadás lép fel, amit az esetek döntő többségében relatív hiány okoz, vagyis a talajban ott van a megfelelõ mennyiségű Ca, de valamilyen oknál fogva (pl. kevés víz a gyökérzónában, magas páratartalom, magas talaj EC érték, stb.) a felvétel gátolt. A fehér paprikák sokkal érzékenyebbek, mint a zöld hegyes típusuak. Túl sok kalcium a talaj pH értékét a lúgos irányba tolja el, ez tápelemfelvételi zavarokat okozhat, ionantagonizmus hatására szintén ezzel találhatjuk magunkat szembe.
A magnézuium (Mg) enzimalkotó, ill. aktivátor, a zöld színtestek felépítésében vesz részt. Hiánya esetén a középső és felső levelek érközi sárgulása figyelhető meg, mely sárgulás a levelek szélén és a levélnyél körül kezdődik.
Vas (Fe) hiánytüneteként a hajtáscsúcs kisárgul a szövetek elhalhatnak. Általában túlöntözés, levegőtlen talaj révén jelentkező relatív hiány miatt lép fel.


Hiánytünet kezelése, megelőzése:
A hiánybetegségek megelőzésére, illetve megszüntetésére használjuk mindig könnyen oldódó, hosszú hatástartamú levéltrágyát hiszen a hiánytünetek pótlására a vegetáció során már csak levélon keresztül felszívódó levéltrágya kijuttatásával van lehetőségünk.