Paprika - tápanyaghiány - tápoldatozás

A paprika tápanyagigényes növény, mely a vegetációs időszak minden szakaszában meghálálja a tápanyag utánpótlást. Tápoldatozása hasznos lehet a növény különböző fejlődési időszakaiban, de különösen fontos a paprika palánta kiültetése idején. A növény életfolyamataihoz, szakaszonként eltérő makro- és mikroelemekre van szüksége.

Tápanyaghiány tünetei:
A nitrogén (N) a paprika vegetatív növekedésére valamint a bogyótermések méreteinek növelésére hat. Túlzott nitrogénmennyiség hatására nagyméretű, haragoszöld színű levelek fejlődnek, a hajtások hosszú ízközűek lesznek, a terméseket elrúgják és a megkötött termések kicsik lesznek. Nitrogénhiány esetén a növény növekedése mérsékelt, kicsi a szára, az alsó levelek sárgulnak, a termések keskeny vállúak, vékony húsúak, kissé görbültek.
A foszfornak (P) a megfelelő gyökérképződésben és a generatív részek fejlődésében van szerepe. Túlzott foszforadagoláskor a termés-lomb aránya nagymértékben eltolódik a termés irányába, sok, apró bogyó fejlődik a növényen. Hiányában nem megfelelő a magképzés, ezért torzultak a bogyók, rossz a kötődés, az alsó levelek fonákán kékeszöld, vörösesbarna elszíneződés jelentkezik.
A kálium (K) az a tápelem amire a paprikának folyamatosan szüksége van. Túltrágyázás esetén egyes elemekkel szemben ionantagonizmus léphet fel (pl. K↔Ca, K↔P). Hiánya esetén az alsó leveleken érközi sárgulás tapasztalható, a bogyók nem elég fényesek, elhúzódó a beérésük.
A kalcium (Ca)
hiánytünetei már palántakorban megfigyelhetők a paprikán. Tekintettel arra, hogy a legnehezebben mozgó tápelem, a hiánytünetek a fiatal növényi részeken jelennek meg először. A fejletlen gyökérzet, a gyakran gyökérrothadás és a gyökértenyészőcsúcs barnulása is részben az elégtelen kalciumellátásnak a következménye. Súlyos hiánya esetén a paprika bogyón szövetelhalás miatt jelentkező csúcsrothadás lép fel, ami általában relatív hiánytünet, vagyis a talajban jelen van a megfelelő mennyiségű kalcium, de valamilyen tényező (pl. magas páratartalom, túlzott K trágyázás, magas víztartalom a gyökérzónában) gátolja a felvételét. A fehér paprika sokkal érzékenyebb, mint a fűszerpaprika vagy a hegyes zöld paprika.
A magnézium (Mg) enzimalkotó illetve aktivátor, a zöld színtestek felépítésében vesz részt,
a klorofill alkotóeleme. Hiányának jellegzetes tünete a középső és felső levelek érközi sárgulása úgy, hogy a levélerek közvetlen környéke zöld marad. Ezek arészek később elhalnak, majd beszáradnak.
Vas (Fe) hiánytüneteként a fiatal levelek hajtáscsúcsa kisárgul a szövetek elhalhatnak. A magnézium hiánytünettel szemben a teljes levéllemez elsárgul.

Hiánytünet kezelése, megelőzése:
Tápoldatozásnak nagy előnye, hogy a fontosabb tápelemeket oldott formában tartalmazzák, így a növény azonnal hasznosíthatja. Nem csupán a fontosabb makroelemeket, hanem a mikroelemeket is képes a növény gyökéren keresztül felvenni. A tápoldatozásra csak vízben tökéletesen, maradék nélkül oldódó, ún. tápoldatozó műtrágyák jöhetnek számításba.


Képek