Paradicsom - szürkepenész

Kártétel
A paradicsom botrítiszes betegsége szabadföldön hazánkban kisebb mértékben jelentkezik, mint hajtatásban. A gomba számára a magas relatív páratartalom és a 22–24 oC-os hőmérséklet a kedvező. A kórokozó a paradicsom levelét, szárát és a bogyóját egyaránt megfertőzheti. A levéllemezen először szabálytalan alakú vizenyős foltok mutatkoznak. Később mind a levél színén, mind a fonákján finom szürke bevonat képződik. A levélnyélen 4–6 mm átmérőjű, vizenyős, majd szürkésbarna foltok észlelhetők. A száron főleg az eltávolított levelek csonkjaitól vagy az egyéb sérülésektől kiinduló szürkésbarna ovális foltok jelzik a betegséget. Később ezek a foltok körülölelik a szárat, majd a felettük lévő növényrészek lankadni kezdenek, idővel pedig elszáradnak.
A bogyón kétféle tünet jelentkezhet. Az egyik a rothadás. Ilyenkor elsősorban a csészelevéltől kiinduló vizenyős rothadás észlelhető. Ugyanis sok esetben a kötőszer hatására a virágmaradvány nem hull le a termésről és a csészelevélhez ragadva megrothasztja a bogyót. A rothadás fokozatosan kiterjed az egész bogyóra. A bogyótünet másik típusa a gyűrűsfoltosság. Ilyenkor a bogyón tűszúrásnyi foltok láthatóak. A foltok szélét a zöld bogyón fehéres zöld, az érett bogyón pedig sárga gyűrű övezi. A folt közepén legtöbbször egy barna pont figyelhető meg. Ilyenkor a bogyó nem rothad el.


Megelőzés és védekezés
Mint általában minden betegségnél, a legelső védekezési módszer ez esetben is a növényi maradványok eltávolítása a fóliasátorból. Ahogyan fentebb már említettük, idővel minden növénymaradvány megpenészedik, ezért az eltávolításukkal nagyban akadályozhatjuk a kórokozó terjedését. A fitotechnikai munkák (levelezés, kacsozás) rendszeres végzésével szintén nagyban megelőzhető a betegség elterjedése. Egy szellősebb, ritkább ültetvényben ugyanis kisebb eséllyel jelenik meg a kórokozó, mint egy dús lombozatú, elhanyagolt növényállományban. A reggeli órákban kialakult magas relatív páratartalmat, páralecsapódást szellőztetéssel vagy akár fűtéssel csökkentsük! A fűtés (ha lehetséges) akár légtérfűtés is lehet. A sebzést kiváltó fitotechnikai műveletek után, valamint az első tünetek észlelésekor vegyszeres védekezést kell alkalmazni.

Kapcsolódó termékek
Gombaölő szerek
Texio
fenhexamid

Képek