Paradicsom - tápanyaghiány - alaptrágyázás

Tápanyaghiány tünetei:
A paradicsom a magas tápanyagigényű növények közé tartozik. Erős gyökérzete a talaj tápanyag készletét jól hasznosítja, ha kevés a talajban a könnyen felvehető tápanyag akkor a kevésbé mobilizálható tápelemeket is megkeres és felveszi a növény. Nagyon fontos számára a megfelelően előkészített talaj és a jó minőségű alaprtágya kijuttatása. A paradicsom alaptrágyázásának a célja a vegetációs időszak előtt, nagy mennyiségű, hosszabb ideig ható tápanyag kijuttatása és beforgatása a gyökérzónába (kb. 30 cm mélységbe). A trágyázás ideje a talajelőkészítéssel esik egybe és ekkor történik a műtrágya beforgatása. Ilyenkor a nehezen kimosódó foszfor műtrágya és a kálium tartalomnak van jelentősége.
A foszfor jelentős, nélkülözhetetlen tápeleme a paradicsomnak. A foszforigény a fejlődés folyamán két maximumot mutat. Az egyik a fejlődés kezdeti szakasza (40–50 napos korig), amikor az elégtelen foszforellátás következtében a növények visszamaradnak a növekedésben, és a levelek is kicsinyek lesznek. A másik nagy foszforigényű fejlődési fázis a virágzás és a terméskötés időszaka.
A paradicsom káliumigénye a tenyészidő folyamán egyenletes, nincs kritikus időszak, mint a nitrogén és a foszfor esetében. Sok fontos élettani folyamatban vesz részt. Elősegíti a fotoszintézist, valamint a szénhidrátok felhalmozódását a bogyóban, növeli a növény víztartó képességét.

Hiánytünet kezelése, megelőzése:
A jó minőségű alaprtágya kijuttatására kellő képpen oda kell figyelni, hogy az a paradicsom számára teljesen hasznosulni tudjon, mert a későbbiekben már csaklombon keresztüli tápanyagkijuttatásra van lehetőség.Képek