Paradicsom - tápanyaghiány - fejtrágyázás

Tápanyaghiány tünetei:
Az intenzíven termesztett paradicsom sok tápanyagot igényel, melynek mennyiségét a termés nagysága határozza meg. A fejtrágyázás a kiültetett növények sajátságos tápanyagpótlása, talajuk felszínére kijuttatott műtrágya, ami a paradicsom vegetatív fejlődésének kezdeti beindulását, virágzását termésmennyiségét befolyásolja. Ebben az esetben elsősorban a nitrogén és a kálium tápelemeknek van a legfontosabb szerepe.
A tenyésztő kezdetén a paradicsom legfontosabb tápeleme a nitrogén, amely alapvetően a zöldtömeg növekedését és a termés mennyiséget növelei. A nitrogén a vegetatív fejlődést és a termés mennyiségét befolyásolja, és különösen nagy mennyiséget igényel belőle a tömeges virágzás, a kötődés és a bogyónövekedés időszakában, azonban mindig figyeljünk a növényállomány vegetatív-generatív egyensúlyának megtartására!  
Ezzel szemben a kálium kálium 80%-át a termés tartal­mazza, ami a bogyók jobb színeződést, a magas beltartalmi értéken keresztül a minőséget, a betegség ellenállóképességet és az egészségesebb levélzet következtében termésbiztonságot növeli. Jól felismerhető tünet a paradicsom zöldtalpassága, ami a kálium hiányra vezethető vissza.

Hiánytünet kezelése, megelőzése:
Az intenzív termesztésű paradicsom sok tápanyagot igényel, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni az optimális tápanyag összetételű műtrágya kijuttatására és adagolására.


Képek