Paradicsom - tápanyaghiány - tápoldatozás

A paradicsom tápanyagigényes növény, mely a vegetációs időszak minden szakaszában meghálálja a tápanyag utánpótlást. Tápoldatozása hasznos lehet a növény különböző fejlődési időszakaiban, de különösen fontos a paradicsom ültetése idején. A növény életfolyamataihoz, szakaszonként eltérő makro- és mikroelemekre van szüksége.

Tápanyaghiány tünetei:
A legfontosabb makroelem egyike a nitrogén. Nitrogénre (N) a vegetatív növekedéshez, lombképződéshez, és a virágzást megelőzően van a legnagyobb szüksége. A nitrogénnel gyengén ellátott növényben a kötődés és a bogyónövekedés időszakában hiány lép fel, a hajtásnövekedés leáll. Ennek oka, hogy a bogyók elvonják a nitrogént a vegetatív részekből.
Foszforra (P) a begyökeresedésnél van szüksége a paradicsomnak, ezért kiemelten fontos a palánták tápoldatozása kültetéskor. Amikor elégtelen a foszforellátás a növények visszamaradnak a növekedésben, és a levelek is kicsinyek lesznek. Hiányában nem megfelelő a magképzés, ezért torzultak a bogyók, rossz a kötődés, az alsó levelek fonákán kékeszöld, vörösesbarna elszíneződés jelentkezik. A kálium (K) elsősorban a terméskötődéshez elengedhetetlen. Elősegíti a fotoszintézist, valamint a szénhidrátok felhalmozódását a bogyóban, növeli a növény víztartó képességét. Alacsony káliumszint mellett a bogyók egyenetlenül színeződnek, s ún. foltos érés lép fel.
Ezeken kívül fontos tápelem még a kálcium (Ca), melyet a virágzás kezdetétől érdemes akalmaznunk. A kalcium bizonyos élettani folyamatok zavartalanságát teszi lehetővé (szénhidrát- és nitrogén-anyagcsere). Csökkenti a sejtek víztartó képességét (hatása ellentétes a káliuméval). Hiánya esetén a paradicsom bogyón szövetelhalás révén fellépő csúcsrothadás lép fel, amit az esetek döntő többségében relatív hiány okoz, vagyis a talajban ott van a megfelelő mennyiségű kalcium, de valamilyen oknál fogva (kevés víz a gyökérzónában, magas páratartalom, magas talaj EC érték, stb.) a felvétel gátolt. A magnézium (Mg) mint a klorofill alkotóeleme a fotoszintézis folyamatához szükséges. A magnéziumhiány tipikus tünete az érközökre kiterjedő sárgulás, a levélerek közvetlen környéke azonban zöld marad. Vas (Fe) hiánytüneteként a fiatal levelek hajtáscsúcsa kisárgul a szövetek elhalhatnak. A magnézium hiánytünettel szemben a teljes levéllemez elsárgul.

Hiánytünet kezelése, megelőzése:
A paradicsom tápanyag igénye meglehetősen magas, a többi zöldséghez képest. Tápoldatozásnak nagy előnye, hogy a fontosabb tápelemeket oldott formában tartalmazzák, így a növény azonnal hasznosíthatja. Nem csupán a fontosabb makroelemeket, hanem a mikroelemeket is képes a növény gyökéren keresztül felvenni.Képek