Gyomirtó szerek
Subtil

Több házikerti kultúrában alkalmazható, széles hatásspektrummal rendelkező jól ismert gyomírtó szer, amely kiemelkedő hatékonysága révén kiváló megoldást nyújt a gyomok ellen.

Szabadforgalmú gyomirtó szer burgonyában, paradicsomban, szójában és spárgában, amely talajon és levélen keresztül is hatékony. Kiváló hatással bír a legtöbb magról kelő kétszikű gyomféle, még az nehezen irthatók közé sorolt fajok ellen is (pl.: parlagfű, laboda- és disznóparéj-félék, selyemmályva, csattanó maszlag, tyúkhúr, napraforgó árvakelés, kövérlevelű porcsin, szerbtövis, árvácska, kamilla, vadrepce, szerbtövis, veronika- és füstike-félék). Ugyanakkor nagyon jó mellékhatása van számos egyszikű károsító gyomfaj ellen is. (pl.: muhar-félék, kakaslábfű, stb.)
Burgonyában a készítményt kelés előtt, a végleges bakhátak kialakítása után kell kijuttatni, a talaj humusztartalmától függően 5,5–9,0 ml/100 m2 mennyiségben. A későbbi állománykezelésre már csak 5,5 ml/100 m2 dózisban alkalmazható, amikor a hajtások hossza átlagosan már elérte az 5–10 centimétert. A kelés előtti kezelést követő felülkezelés abban az esetben javasolható, ha az alapkezelés időjárási, vagy egyéb tényezők miatt nem adott megfelelő hatékonyságot a gyomnövények ellen. Az alapkezeléseket, valamint a felülkezeléseket figyelembe véve a Subtil összes mennyisége nem haladhatja meg egy vegetációban az 14,5 ml/100 m2 mennyiséget. Ha egy adott évben, egy területen mind kelés előtt, mind állományban alkalmazás történik, arra a területre a következő évben burgonya nem kerülhet! A burgonya esetében a szelektivitás alapja az, hogy a metribuzin az ellenálló fajokban gyorsan lebomlik, de mivel ez egy genetikailag kódolt és meghatározott folyamat, a fajták közötti érzékenységben nagyon nagy lehet a különbség! Az érzékeny fajtákat (pl.: Shepody, Fambo, Laura, Balatoni rózsa és a Démon) állományban nem szabad kezelni! Mivel a fajtalista folyamatosan változhat, a gyomirtó szer érzékenységről minden esetben kérjen tájékoztatást a fajtatulajdonostól! Enyhe fitotoxikus tünetek még a nem-, vagy kevéssé-érzékeny fajtáknál is kialakulhatnak, amelyen egy bóros, úgymond „stresszoldó” lombkezeléssel (pl.: Wuxal® Ascofol vagy Wuxal® Boron Plus) az állomány gyorsabban átsegíthető.
Magról vetett paradicsomban a kultúrnövény 4–6 leveles fejlettségekor kell kijuttatni a készítményt.
Palántázott paradicsomban vagy még a kiültetést megelőzően, vagy a kiültetés után, a már jól begyökeresedett állományban lehet alkalmazni.
Szójában 1,5%-nál magasabb szerves anyag tartalmú talajokon a vetés után, de még a kultúrnövény kelése előtt kell kipermetezni.
Spárgában a már beállt kultúrában kora tavasszal, a bakhátkészítést követően kell kijuttatni, amíg a „sípok” a talaj felszíne alatt vannak, vagy betakarítás után, a növénymentes felületre.

Burgonyában, paradicsomban 25 °C feletti hőmérsékleten állománykezeléseket végezni tilos a fokozott fitotoxicitási veszély miatt! Burgonya kivételével egy vegetációs időszakban csak egy kezelés engedélyezett a készítménnyel!

Hatásmód

A hatóanyag működése a fotoszintézis gátlásán alapszik, ezért a kijuttatást követően a tünetek nagyon gyorsan jelentkeznek. Rövid időn belül leáll a gyomok hosszirányú növekedés, majd a levelek elsárgulnak, és a kezelt növény elhal.

Összetevők

  • 600 g/l metribuzin

Formuláció

  • szuszpenzió koncentrátum (SC)

Forg. kategória

  • III.

Hatásmód

  • felszívódó

Kiszerelés

  • 10 ml, 100 ml

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás
Burgonya Magról kelő kétszikű gyomomnövények 5,5-9 ml/100 m2 nk.* További információ: okirat/címke
Paradicsom (magról vetett, palántázott) Magról kelő kétszikű gyomomnövények 5,5 ml/100 m2 nk.* További információ: okirat/címke
Spárga Magról kelő kétszikű gyomomnövények 9 ml/100 m2 7 nap További információ: okirat/címke
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

AKG programban is alkalmazható

Nem

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

kifejezetten veszélyes