Szilva - tápanyaghiány - levéltrágyázás

A megfelelő mennyiségű és minőségű termés elérése érdekében a szilva tápanyag-utánpótlása kellően nagy figyelmet érdemel. A levélon keresztüli tápanyag felvétele csekély mennyiségű szemben az alap- és fejtrágyának, de az optimális termés mennyiség és minőség eléréséhez nélkülözhetetlen. A növények jó és biztonságos ellátása a talajtrágyázás és levéltrágyázás kombinálásával érhető el. Emellett nagyon fontos a jó összetételű, a fenológiához igazított levéltrágya, melyet a vegetáció során több alkalommal is érdemes kijuttatni.

Levéltrágyázás előnyei:
A talajon keresztül kijuttatható műtrágyák felvétele viszonylag lassú és vontatott a tápanyagok lassú mozgása, a talaj kötöttsége, kedvezőtlen kémhatása, a gyökerek mélyen történő elhelyezkedése miatt, ezért ebben az esetben a levéltrágyák nyújtanak megfelelő megoldást. Gátló tényező lehet továbbá a szélsőséges időjárási körülmények is (pl. aszály, hirtelen lehűlés, túl magas hőmérséklet, légköri aszály stb.). Levéltrágyázással a tápanyaghiány tünetek, különösen a mikroelem-hiányok is gyorsan és látványosan orvosolhatók.

Tápanyaghiány tünetei:
A káliummal (K) jól ellátott szilvafa ellenállóbb a gombás fertőzéseknek, szárazságnak és a fagynak. Levéltrágyázással a gyümölcsök íz- és aroma anyagainak kialakulását tudjuk fokozni. Hiánya esetén kevésbé ízletes termést kapunk.
Kalcium (Ca) a szilva intenzív gyümölcsnövekedési időszakában kell pótolni a tárolási veszteség csökkentése érdekében. Egészen a szüret előtti időszakig kijuttatott kalcium tovább javítja a tárolhatóságot.

A magnézium (Mg) enzimalkotó, ill. aktivátor, a zöld színtestek felépítésében vesz részt. Magnézium tartalmú levéltrágya hatására javul a cukorképződés, fokozódik az anyagcsere, erősödik a levél színe, és egészségesebb a növény megjelenése. Hiánya esetén a középső és felső levelek érközi sárgulása figyelhető meg, mely sárgulás a levelek szélén és a levélnyél körül kezdődik.
Vas (Fe) hiányában a hajtáscsúcs kisárgul, a szövetek elhalhatnak. Általában túlöntözés, levegőtlen talaj révén jelentkező relatív hiány miatt lép fel. Talajlazítással és vas tartalmú levéltrágyázással megszüntethető a jelenség.
A bór (B) a virágok megtermékenyülését segíti elő, hiánya esetén rossz a kötődés, kevés termés képződik.

Hiánytünet kezelése, megelőzése:
Megfelelő mennyiségű és minőségű levéltrágya alkalmazásával és pontos időzítésével a hiánytünetek viszonylag gyorsan korrigálhatók. A levéltrágyáknál mindig olyat kell választani, amelyik maradék nélkül oldódik, a könnyen hasznosuló kémiai formát tartalmaz, amelynek nincs vagy minimális a perzselő hatása, valamint jól keverhető növényvédő szerekkel.


Képek