Szőlő - tápanyaghiány - fejtrágyázás

Tápanyaghiány tünetei:
A harmonikus növénytáplálás legfőbb célja a fürttermés mennyiségének és minőségének optimalizálása a termesztési cél elérése érdekében. Ehhez biztosítanunk kell, hogy a talajban a tápanyagok könnyen felvehető formában legyenek jelen és a szőlő igényének megfelelően álljanak rendelkezésre. Tápelemhiányok és aránytalanságok levél klorózishoz, fürtkocsány bénuláshoz, növekedési és minőségi zavarokhoz vezethetnek.
A szőlő nem kifejezetten nitrogénigényes növény. Adagolásakor körültekintően kell eljárni, mivel mind a nitrogénhiány, mind a nitrogénbőség káros következményekkel járhat. 

Nitrogén hiányról akkor beszélünk, ha a szőlő növekedése gyenge, vékonyabb és rövidebb szártagú hajtások képződnek, a levelek kisebbek, egyöntetűen sárgászöldek, az alsók sárgulnak, a főerek között esetenként világosbarnás, szigetszerű nekrotikus foltokkal tarkítottak, gyakran idő előtt lehullnak. A levélnyél gyakran rózsaszínes, pirosas árnyalatú lesz. A bogyók aprók maradnak, a mustminőség romlik (pl. alacsonyabb a cukor- és mustfok tartalom)
A foszfor a szőlő számára nélkülözhetetlen tápelem, de az igénye viszonylag alacsonynak mondható. Elsősorban a növényi fejlődés, a virágzás, a bogyó- és magképződés folyamatainak fő alkotó eleme. Hiánya ritkán alakul ki, de van néhány jellegzetes tünete. Ilyen például a gátolt hajtásnövekedés, a levél nyele és a levélerek pirosas, antociános elszíneződése, vagy amikor a levéllemez rendszerint kisebb, merev, deformált, a felszíne olykor fémes csillogású.
A kálium tápelem kiemelkedően fontos a szőlő számára. Nagy szerepe van a vízháztartásban, fagyállóságban és a betegség-ellenállóságban. Meghatározza a termés minőségét. Kálium hiányában csökken a hajtásnövekedés, a fürttömeg képződés, a kedvezőtlen környezeti hatásokkal szembeni alkalmazkodó képessége, valamint a kórokozókkal szembeni ellenálló képessége és nem utolsó sorban romlik a must minősége is.

Hiánytünet kezelése, megelőzése:
A szőlő egy olyan növény, amely a teljes vegetációs periódus alatt igényli a biztonságos mennyiségű és minőségű tápanyagellátást.
A harmonikus tápanyag visszapótlásnál fő cél a fürttermés mennyiségének és minőségének optimalizálása a termesztési céltól függően és a hiánytünetek kialakulásának megelőzése. Ez az egyik alapja a minőségi szőlőtermesztésnek és nem utolsó sorban a minőségi bor előállításának.


Képek