Szőlő - tápanyaghiány - levéltrágyázás

A szőlő sokéves, fás szárú növény, úgynevezett ‘állókultúra’-hoz tartozik. Gyökerei mélyen a talaj rétegeiben szerteágazva helyezkednek el, ennek megfelelően a tápanyagot is ebben a zónában tudja felvenni. Előfordul azonban olyan eset, amikor a szőlő számára a talajon keresztüli tápanyagfelvétel valamilyen külső tényező miatt korlátozott és ilyenkor cask a levélon keresztül felvehető tápanyagutánpótlás jelent megoldást a növény számára.

Levéltrágyázás előnyei:
A környezet által nyújtott feltételek miatt előfordulhat az, hogy a talajban meglévő tápanyagokat a kialakuló kedvezőtlen helyzet miatt a szőlő mégsem tudja felvenni. Ilyen gátló tényező lehet a kedvezőtlen talajállapot (tömörödött vagy rossz szerkezetű, illetve kiszáradt talaj) vagy a szélsőséges időjárási körülmény (aszály, hirtelen lehűlés, túl magas hőmérséklet, légköri aszály stb.). Valamint a tápelemek között is kialakulhat olyan negatív kölcsönhatás, ami jelentősen korlátozza egy vagy több tápelem felvételét. Ilyen esetben a levéltrágya kijuttatása a szőlő levélfelületére nyújt hatékony megoldást, amely néhány napon belül kifejti hatását. Levéltrágyázással a hiánybetegségek elkerülése, az elvárható minőség (színeződés, cukorképzés) és a stressz megelőzése a legfőbb szempont.

Tápanyaghiány tünetei:
Kiemelten fontos szerepet kap a tápelemek közül a kálium (K). A szőlő káliumigénye, mint minden cukortermelő növényé, jelentős.  Fontos élettani szerepet tölt be a fehérjeszintézisben, a szénhidrátok és az enzimek működésének szabályozásában. Fokozza a termések minőségét, a bogyók színeződését és mustfok-tartalmát. A K mobilizáló elem, hiánya következtében a növény turgorszabályozásában zavar keletkezik.
A magnézium (Mg) a növényi szövetekben található zöld szintestek képződésében játszik fontos szerepet, hiánya esetén csökken a növények fotoszintetizálása. Magnéziumhiány elsősorban savanyú talajon fordul elő, de indukálódhat K, Ca, és Mn nagy mennyiségű jelenléte által is.  A magnézium mobilis elem, növényben a főér felé vándorol és érközi nekrózist okoz (zöld sáv), a fürtök zsendülése idején pedig fürtkocsány-bénulást eredményez.
A mikroelemek közül vas (Fe), mint a klorofill alkotóeleme feltétlenül szükséges a szőlő erőteljes, üde fejlődéséhez. A vashiány jellegzetes tünete a klorózis; a fiatal levelek érközei fakulnak, sárgulnak, míg az erek kezdetben zöldek maradnak. Súlyos esetben a levelek szinte teljesen kifehérednek és a levelek erezete sem különül el a levéllemez többi részének színétől.
A bór (B), mint esszenciális mikroelem alapvető szerepet játszik a gyökér és sejtfal szerkezetének kialakulásában, a növények tápanyag-felvételében, befolyásolja a megtermékenyülést, virágkötést és a termésképzést. A bórhiány következtében romlik a megporzás hatékonysága, a szőlő virágok rosszul kötnek, valamint gyakori a virágelrúgás, melynek következtében madárkás fürtök fejlődnek.


Hiánytünet kezelése, megelőzése:
A szőlőtermesztésben a nagy mennyiségű produktum mellett a jó minőségű termékek előállításához nélkülözhetetlen a megfelelő tápanyagellátás. Az alaptrágyázás mellett érdemes figyelmet fordítani makro- és mikroelemek levélon keresztüli visszapótlására is. A levéltrágyákban lévő lehetőséget a borászok is felfedezték maguknak. Az időjárási viszonyok nagy hatással vannak az érési folyamatokra, egyre nehezebb feladat a mai borízlésnek megfelelő paramétereknek megfelelő szüreti időpont kiválasztása.


Képek