• Főoldal
  • Hirek
  • Új biológiai növényvédő szerek a Kwizda Garden palettáján.

Új biológiai növényvédő szerek a Kwizda Garden palettáján.


Mikrobiológiai készítményekkel a tisztább talajért, az egészségesebb növényekért és az egészségesebb környezetért.

  Termesztett kultúráinkat számtalan környezeti veszély fenyegeti. A klimatikus változások miatt jelentősen felszaporodott talajlakó kórokozók egyre nagyobb kihívásokat jelentenek és akár az állományok teljes pusztulásához is vezethetnek. A folyamatos hatóanyag kivonások, valamint az áruházlánci saját hatásköri korlátozások miatt a felhasználható kemikáliák száma szinte napról-napra csökken, így egyre nagyobb jelentősége van a hatékony biológiai megoldásoknak! Ezekkel sok estben környezettudatosan kiegészíthetjük, jó esetben akár teljesen ki is válthatjuk a kémiai hatóanyagokat! A Kwizda Garden által forgalmazott, a növényeink számára egészséges környezetet biztosító hasznos gombákat és baktériumokat tartalmazó készítményeket alkalmazva biológiailag fékezhetjük a károsítók terjedését és javíthatjuk a talajunk egészségi állapotát. Ezekkel viszont meg kell tanulnunk bánni, egy új szemléletet kell elfogadni, hogy a lehető legjobban ki tudjuk aknázni a bennük rejlő lehetőségeket.

  Még aki csak felületesen figyeli és követi a növénytermesztésben és a növényvédelemben lezajló változásokat, annak is feltűnhetett, hogy az utóbbi években egyre több cég kezdett el komolyabban foglalkozni a biológiai, mikrobiológiai hatóanyagokkal, egyre több termék jelenik meg a piacon. Ennek több oka van, például a fentebb említett kivonások és szigorítások (Green Deal), egy dinamikusan növekvő vásárlói és lakossági „zöld” igény, és egy újabb löket ehhez a nagyobb népszerűséghez az AÖP (Agrár-ökológiai Program) pontrendszere is, amelyek mind a biológia hatóanyagok fejlesztésének és alkalmazásának az irányába terelik a gyártókat és a termelőket.

  Azonban egy-egy termék kiválasztásakor jó lenne néhány olyan dolgot figyelembe venni, ami döntően befolyásolhatja a növényvédelmünk hatékonyságát, és ezen keresztül a jövedelmezőségünket:

  • Nem mindegy, hogy egy hatóanyag hozamfokozóként, vagy növényvédőszerként van engedélyezve!
  • Nem mindegy, hogy egy termék melyik gombafaj melyik törzsét tartalmazza!
  • Nem mindegy hogy a termék milyen mennyiségben tartalmaz hatóanyagot!

  A növényvédő szer engedéllyel bíró biológiai hatóanyagok garantáltan tudják, amit tudniuk kell, hiszen hosszú évek szigorú és összetett vizsgálatai után kapták meg az engedélyüket!

  Gyakran halljuk vissza a termelőktől, hogy: „Azt mondta a képviselő, hogy ez is ugyanaz, csak sokkal olcsóbb!”, pedig sajnos sok esetben nem is ugyanarról a törzsről, és még csak nem is ugyanarról a hasznos gombafajról van szó! Jó tudni és tisztában lenni azzal, hogy például csak a Trichoderma gombanemzetségben közel 400 faj (pl.: T. viride, T. asperellum, T. harzianum, stb) és azokon belül is több törzs létezik. Jelen tudásunk szerint például a közel 700 ismert Trichoderma asperellum törzs közül a szakirodalmi adatok szerint a T34 törzs a legagresszívebb, amely összetett működése révén az összes többi törzset kiszorítja a gyökérzónából.

  A kijuttatott hatóanyagmennyiség pedig egyértelműen és döntően befolyásolja a hatékonyságot és sok esetben a hatássebességet is. Például 1x106-on CFU­*/g vagy 1x109-en CFU/g mennyiség között 1000 szeres a különbség, ami már akkor is figyelemre méltó, ha valóban ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza a két termék. Bizonyos hatóanyagszint alatt pedig már nem is beszélhetünk hatásról! Kár olyan termékért pénzt kiadni, ami 105-en alatti mennyiségben tartalmaz mikrobiológiai hatóanyagot, hiszen több hasznos gombafaj esetében szinte e-körül van a talajaink természetes hatóanyagtartalma is!

  Az Idemio® egy olyan új biológiai növényvédőszer, amellyel hatékonyabb, ugyanakkor környezetbarát lehetőségünk van a talajlakó gombák elleni védekezésben. A benne lévő Trichoderma asperellum gomba sokak fejében úgy rögzült, hogy ez a „gombaevő gomba”, ami tulajdonképpen igaz is, de ettől azért az T. asperellum faj jóval többre képes! Az életmódjából adódóan összetett módon gátolja a kórokozó gombák szaporodását és kártételét a talajban. Használatával minimálisra csökkenthető az olyan, a  gyökeret és a szárnyaki részt támadó betegségek kialakulásának a lehetősége, mint például a fuzárium, pítium, verticílium, vagy a szklerotínia, stb. Emellett a talajban kötött formában lévő tápanyagokat a növény számára felvehetővé teszi, a szár- és gyökérmaradványokat pedig elbontja. Az általa termelt hormonszerű (auxin) anyagok pedig fokozzák a gyökérzet növekedését, aminek köszönhetően javul a tápanyagok és a víz felvétele és hasznosulása. A gyökérrendszer környezetében lévő káros mikrobák által termelt kedvezőtlen hatású toxinokat (méreganyagokat) közömbösíti és lebontja, ezzel is fokozza a növények növekedését, valamint már a puszta jelenlétével, a szerzett immunválasz reakció kiváltásával javítja a stressztűrő képességüket is.

   Az Idemio® a Trichoderma asperellum gomba T34 törzsét tartalmazza, amely már biológiai növényvédő szer engedéllyel rendelkezik! Megnövelt, 1,1x109 CFU/g hatóanyag tartalma révén már jóval alacsonyabb (0,25 kg/ha) dózis mellet is kiemelkedő hatékonyságot biztosít. Spanyol eredetéből adódóan pedig a nálunk is egyre gyakoribb hőségnapokat és a tartósan melegebb körülményeket is jobban elviseli, mint a Trifender® WP T1-es törzse. Ezzel persze nem szabad és nem is kell „leírni”, leértékelni a T1 törzset sem! A közvetlenül a talajt érő napfény nyári intenzív besugárzásának kevésbé kitett zöldségfélék esetében (pl.: borsó, korai káposzta, saláták, stb), vagy a zártabb szántóföldi állományokban (pl., napraforgó, repce, stb.), illetve ültetvényekben továbbra is ugyanúgy tökéletesen megállja helyét, mint ahogyan az elmúlt pár ezer kontinentális éghajlatú évben is megállta!

  A biológiai növényvédő szerekkel szerencsére mára már nem, mint „kényszer megoldásokkal” kell számolnunk, hanem sok esetben az egyetlen lehetséges és szerencsére egyre inkább teljes hatékonyságot nyújtó lehetőségekkel! Az sem elhanyagolható, hogy alkalmazásukkal környezetterhelés nélküli, munkaegészségügyi kötöttségek nélküli és a kémiai hatóanyagmaradékok kockázata nélküli termesztésre van lehetőségünk, amire egyre nagyobb a kereskedői és a vásárlói igény is.

 *= CFU: Csíraképző telepek száma ~ spóraszám

Varga László
Kwizda Agro Hungary Kft, Garden Ágazat

Kertészmérnök, szaktanácsadó
Zöldségtermesztési szakmai vezető
Mobil: +36 30 928 6172

laszlo.varga@kwizda.hu