Burgonya - levéltetű

A burgonyán több levéltetű faj is károsíthat. Legjelentősebb közülük a zöld őszibarack-levéltetű, a fekete répa-levéltetű és a sárga burgonya-levéltetű. A levéltetű kártételnél a valódi veszélyt az átaluk hordozott vírusok jelentik.
Kártétel
A levéltetvek elsősorban a burgonya fiatalabb részeit szívogatják, ezért a hajtások végein figyelhetjük meg kártételüket és a rovar egyedeket először. Szívogatásuk hatására a levelek torzulnak, a hajtások nem tudnak növekedni és így jelentős terméskiesést okozhatnak. Mindemellett az ürülékükön kialakuló másodlagos kártétellel (korompenész) is nagy károkat okozhatnak, valamint nagy veszélyt jelentenek azzal is, hogy több 100 féle vírus terjesztenek, amelyek ellen nem tudunk hatékonyan védekezni!
A sárga burgonya-levéltetű a hűvösebb, csapadékosabb vagy nedvesebb körülményeket kedveli, míg a másik két faj a melegebb helyeken fordulnak elő.
Megelőzés és védekezés
A levéltetvek káros hatása több agrotechnikai eljárással csökkenthető, pl. Harmonikus tápanyag-ellátás, gyomirtás stb. Emellett e védekezésnél alapvető fontosságú, hogy a burgonya állományt rendszeresen ellenőrizni kell és a növényvédelmi kezelést a levéltetvek észlelésekor már az első repülő szárnyas alakok ellen érdemes elvégezni.

Kapcsolódó termékek
Rovarölő szerek
Deltam
Deltametrin

Képek