Dísznövény - Levéltetvek

A levéltetvek rendkívül gyorsan szaporodó, általában 1-3 milliméteres, igen apró rovarok, amiket szabad szemmel szinte alig lehet látni, de ha elszaporodnak, nagy tömegben már könnyen észrevehetőek és nagy károkat tudnak okozni. Több mint száz fajuk létezik, amelyek többnyire zöld színűek, mint például a zöld rózsa levéltetű, de léteznek feketék, vörösek vagy szürkék is. Egy adott helyen vegyesen fordul elő közöttük kifejlett alakjukban szárnyas és szárnyatlan változatok is. A legnagyobb számban károsító rovarok, mivel egy év alatt akár 10-12 nemzedékük is kialakulhat, ezért szinte egész tenyészidőszak alatt oda kell figyelni rájuk.

Kártétel
A levéltetvek a dísznövények szinte valamennyi részét, a leveleket, a szárakat, a virágokat is károsíthatják. Általában a lágy növényi részeket részesítik előnyben, különösen szeretik a növekvő új hajtásokat és bimbókat. Szúró-szívó szájszervüket a növényi szövetekbe fúrják, és azok nedveit szívogatják. A kártétel következtében a növények alakja torzul, ezzel deformálódik és gyengül a dísznövény. További nagy veszélyt jelentenek azzal is, hogy több mint 100 féle vírus terjesztenek, amelyek ellen nem tudunk hatékonyan védekezni. A levéltetveknek igen nagy mennyiségű növényi nedvre van szükségük és szinte folyamatosan táplálkoznak, szívogatják a dísznövényeket. A növényi cukrot azonban nem képesek hasznosítani ezért ragacsos váladékot, úgynevezett mézharmatot választanak ki, amely bevonja a növények leveleit és szárait. Ezen pedig később könnyen megtelepszik a korompenész, ami esztétikailag is károsítja a dísznövényeket. A hangyák jelenléte a diísznövények közelében árulkodó lehet, mert a hangyák nagyon szeretik a levéltetvek által kiválasztott mézharmatot.

Megelőzés és védekezés
A levéltetű elleni védekezés legjobb módja, ha a dísznövényeinket rendszeresen és alaposan átvizsgáljuk át, hogy még idejében felfedezzük az esetleges kártevőket. Ha kevés a kártevő jelenléte, akkor még egészen könnyen el lehet bánni velük, viszont ha hagyjuk hogy a elszaporodjanak akkor sokkal nehezebb dolgunk lesz. Súlyos fertőzés esetén rovarirtó szereket is alkalmazása indokolt lehet. Ebben az esetben érdemes a növények metszését, hajtásválogatását vegy egyéb fitotechnikai munkálatok követően elvégezni a kezelést.

Kapcsolódó termékek
Rovarölő szerek
Deltam
Deltametrin