Lombrágó hernyók

Nagyon gyakori jelenség, ha a dísznövények levelén rágásnyomokat találunk. Ezeket a külső sérüléseket, rágásnyomokat leggyakrabban a rágó szájszervvel rendelkező rovarok rágásának következményei. Mivel nagyon sok faj fordul elő, ezért a beazonosításuk nehézséget okoz.

Kártétel
Leginkább szabályos vagy szabálytalan rángásokkal találkozhatunk, különösen a fiatal, zsenge leveleken. Különböző lepkék, bagolylepkék, molyok hernyói, vagy apróbb bogarak lárvái okozzák, melyek berágnak a levél szövetébe. Végül abból szabályos vagy szabálytalan kisebb nagyobb rész hiányzik, többnyire úgy, hogy a levél erek megmaradnak. A rágásnyomok alapján az elkövető utólag legtöbbször nehezen azonosítható be, mivel számos lomfogyasztó rovar lárvái hasonló módon károsítják a leveleket. Sok esetben a rágás nyomán megtalálható a lombrágó hernyó ürüléke is és azzal is szennyezik a dísznövényeket. Az ürüléken baktériumok és gombák szaporodnak fel, aminek következtében beindul egy rothadási folyamat.
Hámozgatás tünettel is találkozhatunk, amit inkább apróbb hernyók okozzák. Jellemző, hogy a levelekkel táplálkozó rágó szájszervű kártevők általában nem rágják át teljesen a levél szövetet, hanem csak néhány sejtréteget fogyaszt el. Ennek következtében a levél a kártétel helyén áttetszővé válik.

Megelőzés és védekezés
A védekezésnél nagyon fontos a megelőzés úgy, hogy az állományt folyamatosan ellenőrizni kell. A hernyók nagyon gyakran a levél fonáki részén helyezkednek el, valamint érdemes kora reggel vagy késő délután átnézni a növényeket. Ha a kártevők száma jelentősen növekszik akkor érdemes rovarölő szeres kezelést alkalmazni.

Kapcsolódó termékek
Rovarölő szerek
Deltam
Deltametrin