Paprika - gombabetegségek

Szabadföldön termesztett paprika fontosabb gomabetegségei közé elsősorban az alternáriás bogyó- és magházpenészes betegség, a fehérpenészes szárrothadás tartozik és kisebb jelentősséggel a paprikalisztharmat.

Kártétel
A paprika alternáriás bogyó- és magházpenészes betegség csak a paprika termésen alakulhat ki. A termés felületén barna, feketés penész foltosodás alakul ki, melynek felülete besüpped és a termés belsejében a magház körül szintén barnás-feketés színű penészcsomók alakulnak ki. Az ilyen beteg termések nedves körülmények között megrothadnak, száraz körülmények között viszont mumifikálódnak. A kerek formájú, paradicsom alakú paprikafajtákon ezt a tünetet nagyon nehéz észrevenni, sokszor csak a paprika felvágása után vehető észre a penészesedés. A beteg paprika húsa keserű ízű. A fertőzést segítheti a kalcium hiánytünete és a napégés is. Ezeken a felületeken a kórokozó megtelepedhet, és innen indul a fertőzés.
A paprika fehérpenészes szárrothadása vagy más néven szklerotíniás betegség jelentősége azonban kisebb az előzőnél. Kétféle tünet alakulhat ki attól függően, hogy a kórokozó mely képlete fertőz. Egyik tünete az, amikor a paprika gyökérnyaki részénél vattaszerű gomba jelenik meg, a másik tünet a növény szárát, leveleit, ritkább esetben akár a termését káriosítja.  Minkét esetben a növény hervadása, elszáradása, majd teljes pusztulása fordulhat elő.
A paprikalisztharmat elsősorban a hajtatott paprikában jelent kihívást a temesztők számára, ugyanakkor a szabadföldi termesztésben is jelentős veszteségeket okozhat, különösen fűszerpaprikában. A paprikalisztharmat fertőzésekrenem a lisztes bevonat, hanem a le-
velek színén elmosódó szélű, halványuló, kivilágosodó, sárguló foltok (klorózis) hívják fel a figyelmet. A klorotikus foltokhoz tartozó levélfonáki részeken figyelhetők meg a lisztharmatgomba spóraképzésének látható jelei finom, fehér, bolyhos bevonat formájában. A beteg levelek kanalasodnak, besodródnak, elhervadnak, majd
lehullanak.

Megelőzés és védekezés

Egészséges, csávázott vetőmag használatával könnyen megelőzhetjük a betegséget, növényi maradványokat forgassuk be a talajba. A kémiai védekezés nehéz, ugyanis belső fertőzésről beszélünk. Azonban ellenálló – zárt bibepontú – fajták használatával és helyes tápanyagellátással a probléma mértéke csökkenthető.


Képek