Paradicsom - levéltetvek

A levéltetvek hártyásszárnyú, szúró-szívó szájszervű kistermetű rovarok, melynek szárnyas és szárnyatlan alakja is van, amik akár ugyanabban a nemzedékekben is keletkezhetnek. A legnagyobb számban károsító rovarok, mivel egy év alatt akár 10-12 nemzedékük is kialakulhat, ezért szinte egész tenyészidőszak alatt oda kell figyelni rájuk.

Kártétel
A levéltetvek elsősorban a paradicsom fiatalabb részeit szívogatják, ezért a hajtások végein figyelhetjük meg kártételüket és a rovar egyedeket először. Szívogatásuk hatására a levelek torzulnak, a hajtások nem tudnak növekedni és így jelentős terméskiesést okozhatnak. Mindemellett az ürülékükön kialakuló másodlagos kártétellel (korompenész) is nagy károkat okozhatnak, valamint nagy veszélyt jelentenek azzal is, hogy több 100 féle vírus terjesztenek, amelyek ellen nem tudunk hatékonyan védekezni!
A levéltetvek különösen az öntözött, túltrágyázott paradicsom állományokban jelenthetnek problémát. A paradicsomon több levéltetű faj is károsíthat, melyek különböző vírusok terjesztés miatt jelentenek igazát veszélyt a növényre.

Megelőzés és védekezés
A védekezésnél alapvető fontosságú, hogy a paradicsom állományt rendszeresen ellenőrizni kell és a kezelést levéltetvek észlelésekor már az első repülő szárnyas alakok ellen érdemes elvégezni. A rovarölő szeres kezelést érdemes a paradicsom fitotechnikai (pl. levelezés, hónaljválogatás, termésritkítás) munkákat követően elvégezni, amikor könnyebben eljuthat a rovarölő szer a károsított területekre.
 

Kapcsolódó termékek
Rovarölő szerek
Deltam
Deltametrin

Képek