Paradicsom - lombrágó hernyók

A paradicsomon előforduló külső sérüléseket, rágásnyomokat leggyakrabban a rágó szájszervvel rendelkező rovarok rágásának következményei. A kártételnek három típusát ismerjük: a hámozgatást, a szabályos és a szabálytalan rágást.

Kártétel
Paradicsom esetén leginkább a szabálytalan rángások fordulnak elő, melyet bogarak lárvái (pl. burgonyabogár) vagy lepkék, molyok hernyói (pl. bagolylepke, paradicsommoly) okoznak. A szabálytalan rágásokkal a paradicsom valamennyi részén találkozhatunk, de legfeltűnőbb a leveleken. Ilyen esetben a levél széléből kisebb nagyobb rész hiányzik, többnyire úgy, hogy a levél erek megmaradnak. A szabálytalan rágásnyomok alapján az elkövető utólag legtöbbször nehezen azonosítható be, mivel számos lomfogyasztó rovar lárvái hasonló módon károsítják a leveleket.
Hámozgatás tünet típust leggyakrabban levélen figyelhetjük meg. Jellemző, hogy a levelekkel táplálkozó rágó szájszervű kártevők általában nem rágják át teljesen a levél szövetet, hanem csak néhány sejtréteget fogyaszt el. Ennek következtében a levél a kártétel helyén áttetszővé válik.

Megelőzés és védekezés
A védekezésnél nagyon fontos a megelőzés úgy, hogy a paradicsom állományt folyamatosan ellenőrizni kell. A hernyók nagyon gyakran a levél fonáki részén helyezkednek el, valamint érdemes kora reggel vagy késő délután átnézni a növényeket. Ha a kártevők száma jelentősen növekszik akkor érdemes rovarölő szeres kezelést alkalmazni.

Kapcsolódó termékek
Rovarölő szerek
Deltam
Deltametrin