Baktériumos és gombás ágelhalás

Kártétel
A baktériumok egy agresszív károsító csoportként ismert növényvédelemi kórokozó. Fertőzését leghatékonyabban a megelőzéssel célszerű kezelni, mert, ha az időjárási körülmények kedvezőek számára, akkor jelentős károkat okozhatnak. A számukra kedvező csapadékos, párás közegben gyorsan szaporodnak, míg szárazságban a felületi fertőzések nehezen terjednek. A jelenlegi időjárási körülmények kedvezőek a baktérium fertőzések számára, hiszen a vihar, jégeső sebeket ejtve az ágakon, terméseken, hajtásokon kaput nyit a baktériumok számára. Ezért javasolt a vihar után mielőbb permetezni a gyümölcsfáinkat. A baktériumok a növény korától függetlenül fertőznek. Ha a feltételek a baktérium gyors szaporodásának kedveznek, illetve a növény legyengült, akkor részleges, vagy teljes pusztulás is bekövetkezhet.

Az almáncseresznyén, meggyen, kajszin, őszibarackon jelentkező korai elhalás legtöbbször arra utalhat, hogy már a csemetében jelen lehet a baktérium és a gomba. Ez akár már a nyár első felében pusztulást okozhat, ami ellen sajnos nem tehetünk semmit. Később jelentkező tünetek a levélen, gyümölcsön és hajtásokon, vesszőkön egyaránt okozhat kárt.

Megelőzés és védekezés
Ha az egészséges növény a viharok következtében sérül, akkor a sebek kezelésére réztartalmú szert kell kipermetezni, amely a baktérium-gyérítő hatása mellett, a zöld hajtások megerősítését is szolgálja. A fás szövetekben élő fajok gyakran mechanikai úton pl. metszőollóval terjednek, de gyakori az oltással, szemzéssel történő fertőzés is.


Képek