Gombaölő szerek
Copper Field
bio

Rézoxiklorid tartalmú, folyékony gomba- és baktériumölő szer, kis szemcsemérettel és kiváló fedőképességgel.

Szőlő: peronoszpóra és orbánc ellen a védekezéseket még a virágzás előtt, 15–25 cm-es hajtásnagyságnál érdemes elkezdeni, és a fertőzési nyomástól függően 7–10 naponta megismételni. Figyeljünk a szőlő tenyészidőn belül változó réztoleranciájára! Almástermésűek: tavaszi lemosó és nyár végi záró permetezésekre, valamint tűzelhalás ellen kell alkalmazni. Varasodás ellen kell kipermetezni, amit tavasszal zöldbimbós korban be kell fejezni. A védekezés folytatható, amint a gyümölcsök kellőképpen viaszossá válnak. Csonthéjasok: őszibarackban tafrina ellen lemosó permetezésként alkalmazhatjuk, rügypattanásig. Baktériumos ágelhalások ellen lombhulláskor védekezzünk. Kajsziban pirosbimbós állapot után már ne alkalmazzuk! A többi csonthéjasban a fertőzési nyomástól függően alkalmazhatjuk. Héjastermésűek: megelőző jelleggel védekezzünk. Burgonya és cukorrépa: sorzáródáskor célszerű megkezdeni a védekezést, amit az időjárási körülményektől függően ismételni szükséges. Paprika, paradicsom, kabakosok, hagymafélék, bab, borsó: a permetezést a betegségek megjelenése előtt el kell kezdeni, és 5–10 naponta, a fertőzési nyomás erősségétől és a csapadékviszonyoktól függően ismételni.

Minden esetben megelőző jelleggel, az előrejelzésre alapozva kell kipermetezni, és ezt az időjárástól, fenológiai fázistól függően 7–14 naponként meg kell ismételni.

Hatásmód

Kontakt védelmet nyújt a kórokozók ellen. A réz (Cu++) hatóanyagot a csírázó spóra veszi fel. Ez a folyamat a toxikus koncentrációig fokozódik, így a gombákban, baktériumokban az enzimek gátlásával fejti ki hatását, ami a kórokozók pusztulásához vezet.

Összetevők

  • 638 (fémréz:380) g/l rézoxiklorid

Formuláció

  • vizes szuszpenzió koncentrátum (SC)

Forg. kategória

  • III.

Hatásmód

  • Kontakt

Kiszerelés

  • 1 l-es flakon, 0,2 l-es flakon

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás
Szőlő (virágzás előtt) Peronoszpóra, Orbánc 6 25-90 ml/8-12 l víz 21 nap április - május
Szőlő (virágzás után) Peronoszpóra, Orbánc 6 75-90 ml/8-12 l víz 21 nap További információ: okirat/címke
Alma, Körte, Birs, Naspolya Baktériumos és gombás ágelhalás, Tűzelhalás (lemosó vagy záró permetezés) 6 25-90 ml/8-12 l víz 10 nap november - december
Alma, Körte, Birs, Naspolya Varasodás 6 25-90 ml/8-12 l víz 10 nap február - március
Cseresznye, Meggy, Őszi barack, Kajszi, Szilva Baktériumos és gombás ágelhalások, Monília, Tafrina, Levéllyukacsosodás, Apiognomónia 6 25-90 ml/8-12 l víz 21 nap További információ: okirat/címke
Mandula, Dió, Mogyoró, Gesztenye Baktériumos és gombás betegségek 6 50-90 ml/10 l 21 nap További információ: okirat/címke
Fűszerpaprika Baktériumos betegségek 6 25-45 ml/4-6 l víz 7 nap május - augusztus
Paradicsom, Burgonya Baktériumos betegségek, Fitoftóra 6 25-45 ml/4-6 l víz 7 nap Paradicsom:
május - július
Burgonya:
május - július
Bab, Borsó Baktériumos betegségek, Fenésedés, Rozsda 6 25-45 ml/4-6 l víz 5 nap További információ: okirat/címke
Uborka, Sárgadinnye, Görögdinnye, Tök Fenésedés, Peronoszpóra, Pszeudomónász 6 25-45 ml/4-6 l víz 5 nap További információ: okirat/címke
Vöröshagyma, Póréhagyma, Fokhagyma Baktériumos betegségek, Peronoszpóra 6 25-45 ml/4-6 l víz 21 nap További információ: okirat/címke
Konyha- és édeskömény Peronoszpóra 6 50-90 ml/10 l víz nk.* További információ: okirat/címke
Orvosi csucsor Fitoftóra 6 50-90 ml/10 l víz nk.* További információ: okirat/címke
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

A legtöbb növényvédő szerrel keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Igen

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Kifejezetten veszélyes



Kapcsolódó technológiák

Körte
Birs
Naspolya
Almástermésűek (alma, körte, birs, naspolya)
Cseresznye
Meggy
Őszi barack
Kajszi
Szilva
Csonthéjasok (cseresznye, meggy, őszibarack, kajszi, szilva)
Mandula
Dió
Mogyoró
Gesztenye
Fűszerpaprika
Paradicsom
Burgonya
Bab
Borsó
Sárgadinnye
Görögdinnye
Cukkini
Uborka
Tök
Kabakosok (sárgadinnye, görögdinnye, cukkini, uborka, sütőtök, spárgatök, patisszon)
Vöröshagyma
Fokhagyma
Mogyoróhagyma
Hagymafélék (vöröshagyma, fokhagyma, mogyoróhagyma)
Póréhagyma
Cukorrépa
Konyha- és édeskömény
Orvosi csucsor


Kapcsolódó videók