Rézoxiklorid tartalmú, folyékony gomba- és baktériumölő szer, kis szemcsemérettel és kiváló fedőképességgel.
Szőlő: peronoszpóra és orbánc ellen a védekezéseket még a virágzás előtt, 15–25 cm-es hajtásnagyságnál érdemes elkezdeni, és a fertőzési nyomástól függően 7–10 naponta megismételni. Figyeljünk a szőlő tenyészidőn belül változó réztoleranciájára! Almástermésűek: tavaszi lemosó és nyár végi záró permetezésekre, valamint tűzelhalás ellen kell alkalmazni. Varasodás ellen kell kipermetezni, amit tavasszal zöldbimbós korban be kell fejezni. A védekezés folytatható, amint a gyümölcsök kellőképpen viaszossá válnak. Csonthéjasok: őszibarackban tafrina ellen lemosó permetezésként alkalmazhatjuk, rügypattanásig. Baktériumos ágelhalások ellen lombhulláskor védekezzünk. Kajsziban pirosbimbós állapot után már ne alkalmazzuk! A többi csonthéjasban a fertőzési nyomástól függően alkalmazhatjuk. Héjastermésűek: megelőző jelleggel védekezzünk. Burgonya és cukorrépa: sorzáródáskor célszerű megkezdeni a védekezést, amit az időjárási körülményektől függően ismételni szükséges. Paprika, paradicsom, kabakosok, hagymafélék, bab, borsó: a permetezést a betegségek megjelenése előtt el kell kezdeni, és 5–10 naponta, a fertőzési nyomás erősségétől és a csapadékviszonyoktól függően ismételni.
Minden esetben megelőző jelleggel, az előrejelzésre alapozva kell kipermetezni, és ezt az időjárástól, fenológiai fázistól függően 7–14 naponként meg kell ismételni.
Kontakt védelmet nyújt a kórokozók ellen. A réz (Cu++) hatóanyagot a csírázó spóra veszi fel. Ez a folyamat a toxikus koncentrációig fokozódik, így a gombákban, baktériumokban az enzimek gátlásával fejti ki hatását, ami a kórokozók pusztulásához vezet.
Összetevők
- 638 (fémréz:380) g/l rézoxiklorid
Formuláció
- vizes szuszpenzió koncentrátum (SC)
Forg. kategória
- III.
Hatásmód
- Kontakt
Kiszerelés
- 1 l-es flakon, 0,2 l-es flakon
Felhasználás
Kultúra | Károsító; Tápanyag hiány | Kezelések maximális száma | Dózis | É.V.I (nap) | Alkalmazás | |
---|---|---|---|---|---|---|
Szőlő (virágzás előtt) | Peronoszpóra, Orbánc | 6 | 25-90 ml/8-12 l víz | 21 nap | április - május | |
Szőlő (virágzás után) | Peronoszpóra, Orbánc | 6 | 75-90 ml/8-12 l víz | 21 nap | További információ: okirat/címke | |
Alma, Körte, Birs, Naspolya | Baktériumos és gombás ágelhalás, Tűzelhalás (lemosó vagy záró permetezés) | 6 | 25-90 ml/8-12 l víz | 10 nap | november - december | |
Alma, Körte, Birs, Naspolya | Varasodás | 6 | 25-90 ml/8-12 l víz | 10 nap | február - március | |
Cseresznye, Meggy, Őszi barack, Kajszi, Szilva | Baktériumos és gombás ágelhalások, Monília, Tafrina, Levéllyukacsosodás, Apiognomónia | 6 | 25-90 ml/8-12 l víz | 21 nap | További információ: okirat/címke | |
Mandula, Dió, Mogyoró, Gesztenye | Baktériumos és gombás betegségek | 6 | 50-90 ml/10 l | 21 nap | További információ: okirat/címke | |
Paprika | Baktériumos betegségek | 6 | 25-45 ml/4-6 l víz | 7 nap | május - augusztus | |
Paradicsom, Burgonya | Baktériumos betegségek, Fitoftóra | 6 | 25-45 ml/4-6 l víz | 7 nap | Paradicsom: május - július Burgonya: május - július |
|
Bab, Borsó | Baktériumos betegségek, Fenésedés, Rozsda | 6 | 25-45 ml/4-6 l víz | 5 nap | További információ: okirat/címke | |
Uborka, Sárgadinnye, Görögdinnye, Tök | Fenésedés, Peronoszpóra, Pszeudomónász | 6 | 25-45 ml/4-6 l víz | 5 nap | További információ: okirat/címke | |
Vöröshagyma, Póréhagyma, Fokhagyma | Baktériumos betegségek, Peronoszpóra | 6 | 25-45 ml/4-6 l víz | 21 nap | További információ: okirat/címke | |
Konyha- és édeskömény | Peronoszpóra | 6 | 50-90 ml/10 l víz | nk.* | További információ: okirat/címke | |
Orvosi csucsor | Fitoftóra | 6 | 50-90 ml/10 l víz | nk.* | További információ: okirat/címke |
Keverhetőség
AKG programban is alkalmazható
Igen
Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz
Nem
Biotermesztésben használható
Igen
Tárolhatóság
3 év
Munkaegészségügyi várakozási idő
0 nap
Méhveszélyesség
Nem jelölésköteles
Tűzveszélyesség
Nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség
Kifejezetten veszélyes