Hangyák - kertben, lakásban

A világon több ezer hangya faj ismert, melyek közül 74 fordul elő Magyarországon. A hangyák kolóniában élnek, szigorú hierarchiában. A szabadban föld alatti és föld feletti bolyokban laknak fákon, földben vagy elhalt növényi üregekben egyaránt. Leggyakrabban a fekete hangyával találkozhatunk, amely akár több ezer fős kolóniában él, a föld alá vájt üregekben. Kedvező számukra a meleg és a szárazság, különösen az, ha a felső talajréteg ki van száradva. Gyakran előfordul, hogy a gyep tele van hangyákkal és nem lehetünk úgy a fűben, hogy ne másznának az emberre vagy a fűre helyezett tárgyra. Az emberek otthonába is időnként megjelenhetnek a hangyák és jelenlétükkel zavarják a környezetet, különösen ott, ahol élelmiszerrel találkozhat.
Egyes hangya fajok a növényi táplálékokkal (pl. magokkal) táplálkoznak, míg mások élő vagy elpusztult rovarokat fogyasztanak. Az édes, cukros anyagokat szinte kivétel nélkül szeretik. Éppen ezért szívesen fogyasztják a gyümölcsfák lehullott terméseit, sőt képesek a fára is felmászni a termésekhez.
Védekezni ellenük rovarölő tartalmú készítménnyel lehet, különösen a csalogató hatóanyag tartalmú készítménnyel érhetünk el gyors és hatékony eredményt. Célszerű ezeket a hangyacsapdákat a hangyák vonulási útvonala, repedések mentén, vagy a hangyaboly közelébe kijuttatni.