Liszteske

A liszteske, más néven üvegházi molytetűt elsősorban a magas páratartalmú és hőmérsékletű helyeket szereti, ezért gyakran előfordul üvegházakban, télikertekben és melegebb lakásokban egyaránt. Az elmúlt években azonban fertőzött dísznövény palántákkal a szabadba is kikerült, ahol az őszi fagyokig károsítja elsősorban a lágy zárú egynyári dísznövényeket, a balkonnövényeket és az évelőket. Szabadföldön súlyos mértékű felszaporodása elsősorban a nyár második felétől figyelhető meg.
Kártétel
A liszteske a levelek szívogatásával okoz sok gondot. Szívogatásuk miatt a dísznövények legyengülnek. Ha fiatal növényeket nagy tömegben lepik el, akkor azok fejlődése szinte teljesen leáll, a növény a növekedésben visszamarad. A rovarok a levelek szívogatásával elvonják a zöldségektől és dísznövényektől a tápanyagokat és az általuk ürített mézharmat miatt a növények levelei ragacsosak és fényesek lesznek. A rovarok által ürített ragacsos mézharmaton megtelepszik a korompenész, ami esztétikailag szennyezi a növényt. A kifejlett rovarok vírusvektorok, a kultúrnövények vírusos betegségeit terjesztik.
A liszteske jelenlétével sokszor csak akkor lehet számolni, amikor a növény mozgatása következtében a fehér molytetvek tömegesen felrepülnek. Hőmérséklettől függően évente sok, akár 10-14 nemzedéke is fejlődhet.

Megelőzés és védekezés
A növényvédelmi védekezést már a rovarok észlelésekor el kell kezdeni és nem azok tömeges elszaporodáskor és esetleg a katéter létrejöttekor. Egy nemzedék kifejlődésének ideje alatt a hatástartamtól függően akár több alkalommal is szükséges megismételni a növényvédelmi kezelést. Azért van erre szükség mert a leveleken kifejlődött illetve a nyári időszakban betelepedett egyedeket megakadályozzuk a tojások lakásában. Növényvédőszert úgy juttassuk ki, hogy a permetezés során mindig a kártevő élethelyére vagyis a levelek fonákára kerüljön a vegyszer.