Meggy - monília

Meggy - monília

A meggy estében 3 moníliás rothadást okozó kórokozórót különöztetünk meg, melyből kettő a gyümölcsöt fertőzi, egy pedig a virágpusztulást okozza.
Kártétel
A gyümölcsrothadást okozó monília gomba spórái főleg sebzéseken, jégverésen, repedésen keresztül jut be a gyümölcsbe. Főként az érett szöveteket kedveli a kórokozó. Jellegzetes tünete a gyümölcsön egyre nagyobbodó, koncentrikusan létrejövő körök, melyek idővel az egész gyümölcsöt beteríthetik. A virágpusztulást okozó kórokozó jelenléténél a csésze- és sziromleveleinek barnulása figyelhető meg, a virágkocsányok is elbarnul-hatnak. Ezek a tünetek a hajtáson, leveleken egyaránt megfigyelhetők. Besüppedő, barna foltok alakulnak ki a növényi részeken, a törzsön levő sebeknél mézgafolyás is előfordulhat. A betüremkedő foltok egyre terjednek, majd akár körbe is érhetik a vesszőt, ekkor a folt feletti rész elszárad. Tavasszal a beteg növényi maradványokból (gyümölcsmúmia, beteg hajtás) indítja el a fertőzést a kórokozó, amely a levegő és csapadék segítségével jut el a virágokra, sérült gyümölcsökre és az ágrészekre.
Megelőzés és védekezés:
A kártevők elleni védekezéssel, gyümölcsszúrások elkerülésével is csökkenthető a betegség kialakulásának esélye, valamint jól szellőző, laza lombkorona kialakítása mind segítségünkre lehet a védelem kialakításában. Ellenállóbbak azok a fajták, melyek vastagabb héjjal rendelkeznek, esetleg alacsonyabb a cukortartalmuk. Mind a gyümölcs-, mind pedig a virágfertőző kórokozó tekintetében fontos szerepe van a fertőző anyag gyérítésében a megelőző jelleggel végzett növényvédelmi kezelésnek, így az őszi és tavaszi lemosó permetezésnek, valamint a gyümölcsmúmiák és fertőzött növényi részek eltávolításának, vagy talajba forgatásának. A virágpusztulást okozó moníliánál a növényvédelmi kezelést preventíven már rügypattanást megelőzően érdemes elkezdeni. Hűvös, csapadékos, ködös időjárás esetén a betegség megjelenésére mindenképpen számítani kell.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Meggy