Gombaölő szerek
Texio
Specialista a szürkepenész és a monília elleni védekezésben.

A készítmény szürkepenész ellen csemegeszőlőben a virágzástól a szüret előtti állapotig, borszőlőben virágzástól zsendülésig használható fel. A védekezést megelőző jelleggel kell elvégezni közvetlenül a fürtzáródást megelőző időszakban, illetve a zsendülés állapotában. A hatóanyag a spórák csírázását és a gombafonalak növekedését egyaránt gátolja. Járványhelyzetben a nagyobb területi dózis alkalmazása indokolt. Bogyósokban (szamóca, málna) a szürkepenész ellen megelőző jelleggel ajánlott védekezni a virágzás és a termésnövekedés időszakában. Fertőzésre kedvező feltételek mellett a kezeléseket 20%-os virágnyíláskor, teljes virágzáskor és 80%-os elvirágzáskor kell végrehajtani. Csonthéjas kultúrákban (cseresznye, meggy, őszibarack, kajszi és szilva) a moníliás virág- és hajtásszáradás ellen a védekezést bimbós állapot végén, virágzás kezdetén javasolt elkezdeni. Járványveszélyes időszakban a kezelést a virágzás időszakában indokolt megismételni. A moníliás termésrothadás elleni védekezésre a készítmény a termésérés előtti időszakban használható. Hajtatott uborkában és paradicsomban a szürkepenész ellen az első tünetek észlelésekor, illetve a sebzést kiváltó fitotechnikai műveletek után indokolt védekezni. Hajtatott salátában a szürke- és fehérpenészes rothadás ellen a védekezést már a palántaneveléskor szükséges megkezdeni, a palánták kiültetését követően. A készítmény egymást követő alkalmazását kerülni kell. Két kezelés közötti védekezésre más hatásmechanizmusú hatóanyagot tartalmazó készítményt szükséges felhasználni, majd 1–2 nap múlva indokolt megismételni. A kezelés során törekedni kell a fertőzésre fogékony gyökérnyaki rész megfelelő permetléfedésére.

A fenhexamid alapvetően preventív hatóanyag! Csemege- és borszőlőben szürkerothadás elleni védelemre a fürtzáródás előtt, illetve a zsendülés-érés időszakában megelőző módon célszerű felhasználni. Szamócában és málnában a virágzás, termésnövekedés időszakában indokolt az alkalmazás a szürkerothadás ellen. Fertőzésre kedvező időjárási körülmények esetében 20%-os virágzásban, majd teljes virágzásban és 80%-os elvirágzáskor mindenképpen javasolt az ismételt kijuttatás. Csonthéjas kultúrákban (szilva, cseresznye, meggy, őszi- és kajszibarack) moníliás virág- és hajtásszáradás ellen a bimbós állapot végén, virágzás kezdetén célszerű védekezni, és járványveszélyes időszakban a teljes virágzásban is ajánlott az ismétlés. A csonthéjasok moníliás termésrothadása ellen a készítmény okszerűen a termésérés előtti időszakban használandó. Hajtatott uborkában az intenzív hajtásnövekedés idején, hajtatott és szabadföldi paradicsomban a virágzási és bogyónövekedési időszakban 7–10 naponként indokolt permetezni szürkepenészes szár- és termésrothadás ellen. Hajtatott salátában szürke- és fehérpenészes rothadás ellen a kezeléseket már palántaneveléskor el kell kezdeni. Állományban a kezeléseket a fejesedés végéig, 7–10 naponként javasolt ismételni. Kultúrától függetlenül a készítmény egymást követő ismételt alkalmazását kerülni kell, a rezisztenciaveszély miatt!

Hatásmód
Kifejezetten a szürkepenész és a moníliás betegségek ellen kifejlesztett hatóanyaga a spórák csírázását és a gombafonalak növekedését egyaránt gátolja. Rövid várakozási ideje miatt praktikus megoldást jelent számos kultúrában. Megelőző jelleggel alkalmazzuk !

Összetevők

  • 500 g/l fenhexamid

Formuláció

  • vizes szuszpenzió koncentrátum (SC)

Forg. kategória

  • III.

Hatásmód

  • felszívódó

Kiszerelés

  • 10 ml-es flakon, 0.1 l-es flakon

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás
Szőlő (csemegeszőlő) Szürkepenész 3 7,5-10 ml/10 l víz 14 További információ: okirat/címke
Szőlő (borszőlő) Szürkepenész 3 7,5 -10 ml/10 l víz 14 További információ: okirat/címke
Cseresznye, Meggy, Kajszi, Őszibarack, Szilva Moníliás betegségek 3 8,33-10 ml/10 l víz 3 További információ: okirat/címke
Paradicsom Szürkepenész 3 8,33-10 ml/10 l víz 3 További információ: okirat/címke
Uborka (hajtatott) Szürkepenész 3 20 ml/10 l víz 3 További információ: okirat/címke
Szamóca Szürkepenész 3 20 ml/10 l víz 3 További információ: okirat/címke
Málna Szürkepenész 3 20 ml/10 l víz 7 További információ: okirat/címke
Fejes saláta Szürkepenész 3 20-25 ml/10 l víz 3 További információ: okirat/címke
Fejes saláta Fehérpenész 3 20-25 ml/10 l víz 3 További információ: okirat/címke

Keverhetőség

A legtöbb növényvédő szerrel keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát.

AKG programban is alkalmazható

Nem

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

3 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Közepesen veszélyes