Paradicsom - baktériumos betegségek

A hajtatott paradicsomot egyszerre többféle baktérium is képes megtámadni, ezek közül a leggyakrabbana xantomonászos betegség, a baktériumos levélfoltosság és a klavibakteres hervadás jelenhet meg.

Kártétel
A paradicsom xantomonászos betegsége: a levélen apró, vizenyős kerek foltok jelentkeznek, amelyek később beszáradnak, szélük sötétbarnára színeződik. A foltok közepén fényes baktériumnyálka látható. A levélnyélen és a száron ezek a foltok megnyúltak, míg a bogyón kerek, 2-3 mm, kissé kiemelkedő, sötétbarna, varszerű folt figyelhető meg.

Baktériumos levélfoltosság: Hűvös időjárási körülmények között kialakuló gyengültségi betegség, amely az idősebb leveleket, a levélnyeleket, a szárat és a virágokat támadja meg. A leveleken sötét színű (barnás, feketés), gyakran sárga udvarral körülvett foltok jelennek meg. A száron és a levélnyélen ovális vagy kissé hosszúkás, fekete foltok jelzik a betegség fellépését, a bogyókon pedig általában apró (1 mm-es), felszíni pöttyök formájában jelentkezik. 

Klavibakteres hervadás: legjellemzőbb tünete a betegségnek, hogy a növény fokozatosan hervad, majd elszárad. Kezdetben a levelek féloldalasan hervadnak, a főér mentén, a levélnyélen és a száron pedig világos színű csíkok jelennek meg. Ha felvágjuk a szár belsejét, akkor az edénynyalábok barnás vagy sárgás, később barnásvörös elszíneződése figyelhető meg. Ha a fertőzött szárat megnyomjuk, akkor sárga- világosbarna baktériumnyálka préselhető ki belőle. A bogyón apró, 2-3 mm nagyságú, fehér, kerek foltok figyelhetők meg, melyek közepe a betegség előre-haladásával megbarnul és elhal.

Megelőzés és védekezés
A baktériumok elsődleges fertőzési forrása a vetőmag, a talaj és a növényi maradványok, melyek felületén telelnek át. A védekezés megoldható ellenük rezisztens fajták termesztésével, a vetésforgó betartásával, szár- és gyökér- maradványbontó hasznos gombák és baktériumok alkalmazásával, valamint réztartalmú készítmények preventív használatával.