Szőlő - orbánc

Szőlő - orbánc

A szőlőorbánc Európában így hazánkban is régóta megtalálható, gomba okozta betegség, amely egyes évjáratokban jelentős károkat okozhat. Elsősorban hegyvidéki szőlő ültetvényekben fordul elő, síkvidéki ültetvényekben ritkán alakul ki a betegség.

Kártétel
A kórokozó fertőzött levelekben telel át. A gomba termőteste a korhadó levélmaradványokban fejlődik ki. Tavasszal ebből víz hatására kijutnak a levegőbe fertőző szaporítóképletek (spórák) és légmozgással a fiatal levelek felületére kerülnek. A spórák a nedves szőlőlevélen kicsíráznak és közvetlenül a bőszöveten át jutnak be a levél szövetében és ott az levélerekben tovább terjed. A fertőzés után a levelek fonákán a levélerek barnulása figyelhető meg. A fertőzött érrendszer víz és tápanyag szállító képessége csökken, és lassan megindul az érközötti mezők sárgulása. A vörös fajták érközötti mezői vörösre színeződnek. A foltok nem áttetszőek, és kezdetben 3-4 mm nagyágúak, majd megnagyobbodnak.  A foltok a fertőzés után a – környezeti viszonyoktól függően – 2-5 hét múlva fejlődnek ki. A nagyobbodó sárguló, vörösödő foltokat az első és másodrendű erek határolják, majd megindul a szövetbarnulás és elhalása.
Ritkább esetekben a virágok is érintettek a fertőzésben, ez a virágokon megjelenő kis fekete foltokból vehető észre. Rügyképződés idején, ha fennállnak az optimális időjárási feltételek (10-15 mm eső, 13 °C feletti nappali hőmérséklet) akkor a fertőzés könnyen kialakulhatnak.

Megelőzés és védekezés
Orbánc megjelenésére különösen a több egymást követő csapadékos években lehet számítani. Súlyos fertőzés esetén már május végén, júniusban 50-90%-os lombhullás a következhet be.  Több egymás utáni száraz évjáratban az orbánc veszélye csökken a betegség szinte teljesen el is tűnhet.  Leghatékonyabb védekezés, ha az előző évi fertőzött leveleket még fakadás előtt, vagy legkésőbb fakadáskor összegyűjtjük és elégetjük. Az első növényvédelmi permetezést már fiatal, háromleveles korban el kell kezdeni réztartalmú vagy rézpótló készítményekkel. Ez már többnyire egybeesik a peronoszpóra elleni első permetezés időpontjával így együtt hatékonyan lehet védekezni a két betegség ellen.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák