Szőlő - peronoszpóra

A peronoszpóra a szőlő legveszélyesebb kórokozója. Aszályos években szinte nem is kell vele foglalkoznunk, csapadékos évjáratban viszont járványszerűen jelentkezhet és akár az egész termést is elviheti. Súlyos fertőzés akár négy-öt nap alatt letarolja az egész növényállományt.

Kártétel virágzás előtt
A levélen, kacson és a virágpkon is megfigyelhetők a tünetek. Elsődleges tünete a szőlő fiatal levelein kialakuló sárgászöld olajfolt, melyet a fény felé tartva láthatunk a legjobban és ugyanakkor a levél másik oldalán, a fonákon megjelenő fehér gombagyep, ami nem azonos a levél színén is megjelenő lisztharmattal. A fonákon kialakult penészgyep később ellepi a virágokat is. A szőlőfürtön a fürtvirágzat megjelenésétől kezdve egészen a borsó nagyság eléréséig hasonló tünetek jelentkezhetnek. A fürtkocsány, a virág sárgászölddé válik, felületén pedig dús fehér gombréteg alakul ki. Kezdetben a virágok, maj a és a fürtkocsány is elhervad, majd hamar el is szárad.
Kártétel virágzás után
Klasszikus tünete a szőlő levelein kialakuló sárgászöld olajfolt, melyet a fény felé tartva láthatunk a legjobban és ugyanakkor a levél másik oldalán, a fonákon megjelenő fehér gombagyep, ami nem azonos a levél színén is megjelenő lisztharmattal. A fonákon kialakult penészgyep később ellepi a virágokat, bogyókat is. A bogyók megtöppednek, lilás-barna színűek lesznek és rothadásnak indulnak, vagy leperegnek. Az érett szőlő pedig ráncosodik, töpped és lilás-barna lesz. Ha a bogyó belseje is barna színű, akkor biztosan peronoszpóra a kórokozó.

Megelőzés és védekezés
A beteg lehullott leveket, fürtöket távolítsuk el a szőlőskertből vagy dolgozzuk be a talajba. Alakítsunk ki metszéssel laza, jól szellőző tőkeformát, a zöldmunkákkal, gyomirtással segítsük elő a gyors száradást. Rügypattanástól a fürtvirágzat megnyúlásáig alkalmazzuk kémiai növényvédő szert is. Mivel a gomba a levél légrésein keresztül jut be, amelyek a levél fonákán találhatók, ezért permetezéskor figyeljünk arra, hogy ne csak a levél színére kerüljön a permetléből.