• Főoldal
  • Hirek
  • Előzze meg most a szőlőmolyok lárváinak kártételét

Előzze meg most a szőlőmolyok lárváinak kártételét


Előzze meg most a szőlőmolyok lárváinak kártételét

 

A szőlőmolyok a szőlő legfontosabb rovarkártevői közé tartoznak. A két, Magyarországon károsító szőlőmoly faj közül a Tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) a jelentősebb. A meleg, száraz időjárást szereti, szemben a mérsékelten meleg és nedvesebb időt kedvelő nyerges szőlőmollyal (Eupoecelia ambiguella).

A Corprima® 20 SC folyékony rovarölő permetezőszer, hatóanyaga 200 g/l klórantraniliprol.

A klórantraniliprol hatóanyag speciálisan a rovarok izomműködésére hat. A folyamatos izomösszehúzódás következtében a rovar már néhány óra után abbahagyja a táplálkozást, majd pár nap alatt elpusztul. Gyomorméregként hat, feltehetőleg éppen ezért a hasznos szervezetekkel szemben nagyon kíméletes, nem pusztítja a méheket, virágpoloskákat, zöld fátyolkát, fürkészdarazsakat, katicabogár-féléket sem. A hatóanyag a növényre permetezve transzlamináris, azaz a kezelt levél teljes keresztmetszetét érinti, így időjárástól független: a hőmérséklet, a csapadék mennyisége és az UV erőssége nem befolyásolja a hatékonyságát. Ugyanakkor nem szállítódik a növényben, ezért a kezelések hatásosságát az időben és szakszerűen elvégzett zöldmunkák jelentősen javítják. Hatástartama hosszú, kísérletek alapján akár több hét is lehet.

A Corprima® 20 SC szőlőben (bor, és csemege) felhasználható zsendülésig (BBCH85), egy vegetációban 1 alkalommal, 0,15-0,175 l/ha dózisban, 400-1200 l/ha vízmennyiséggel. Mivel a készítmény a szőlőmolyok tojás és lárva alakjai ellen hat, ezért fontos a megfelelő időzítés: szexferomon csapdás előrejelzésre alapozva, a lepkék rajzáscsúcsát követő 4–6. napon kell kipermetezni. Ahol rendelkezésre állnak meteorológiai állomások, ott a hőösszegszámítás módszere is támpontot adhat a lárvakelés meghatározásához. Az élelmezésegészségügyi várakozási ideje 30 nap, ezért javasolt már az első, vagy a második nemzedék rajzáscsúcsa után néhány nappal, a tömeges tojásrakás, de legkésőbb a lárvák kelése idején kijuttatni.

A Corprima® 20 SC méhekre nem jelölésköteles, bármely napszakban kijuttatható, az AKG-ban is engedélyezett.
Forgalmi kategória: II.