
Minden esetben előrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel kell kipermetezni, amit az időjárástól, a fertőzési nyomástól, a kultúrnövény fenofázisától függően 7–14 naponta meg kell ismételni. Szőlő: peronoszpóra és orbánc ellen, fakadás előtti lemosó permetezésre, majd a virágzást követő időszakban, kisbogyós állapottól zsendülésig javasoljuk a használatát,1,75–2,5 l/ha dózisban. Figyeljünk a szőlő tenyészidőn belül változó réztoleranciájára! Almástermésűek: tavaszi lemosó és nyár végi záró permetezésekre, valamint tűzelhalás ellen 3–4 l/ha-os dózisban kell alkalmazni. Varasodás ellen 2–2,5 l/ha dózisban kell kipermetezni, amit tavasszal zöldbimbós korban be kell fejezni. A védekezés folytatható, amint a gyümölcsök kellőképpen viaszossá válnak. Csonthéjasok: őszibarackban tafrina ellen lemosó permetezésként alkalmazhatjuk, amit rügypattanáskor be kell fejezni. Baktériumos ágelhalások ellen lombhulláskor védekezzünk. Kajsziban pirosbimbós állapot után már ne alkalmazzuk! A többi csonthéjasban a fertőzési nyomástól függően alkalmazhatjuk. Héjastermésűek: megelőző jelleggel védekezzünk 2–2,5 l/ha-os dózissal. Burgonya és cukorrépa: sorzáródáskor célszerű megkezdeni a védekezést, amit az időjárási körülményektől függően ismételni szükséges. Paprika, paradicsom, kabakosok, hagymafélék, bab, borsó: a permetezést a betegségek megjelenése előtt el kell kezdeni, és 5–10 naponta, a fertőzési nyomás erősségétől és a csapadékviszonyoktól függően ismételni.
Kontakt védelmet nyújt a kórokozók ellen. A réz (Cu++) hatóanyagot a csírázó spóra veszi fel. Ez a folyamat a toxikus koncentrációig fokozódik, így a gombákban, baktériumokban az enzimek gátlásával fejti ki hatását, ami a kórokozók pusztulásához vezet.
Összetevők
- 638 (fémréz:380) g/l rézoxiklorid
Formuláció
- vizes szuszpenzió koncentrátum (SC)
Forg. kategória
- III.
Hatásmód
- Kontakt
Kiszerelés
- 10 l-es kanna, 1 l-es flakon, 0,2 l-es flakon
Felhasználás
Kultúra | Károsító; Tápanyag hiány | Kezelések maximális száma | Dózis | É.V.I (nap) | Alkalmazás | BBCH fenológia szerint |
---|---|---|---|---|---|---|
Szőlő | Peronoszpóra, Orbánc | 6 | 1,75-2 l/ha (virágzás előtt) | 21 nap | Rügyfakadás - Fürtkezdemények megnyúlása | 8 - 59 |
Szőlő | Peronoszpóra, Orbánc | 6 | 2-2,5 l/ha (virágzás után) | 21 nap | Bogyókötődés, bogyónövekedés - Betakarított termés | 70 - 99 |
Alma, Körte, Birs, Naspolya | Baktériumos és gombás ágelhalás, Tűzelhalás (lemosó vagy záró permetezés) | 6 | 3-4 l/ha | 10 nap | Teljes levélhullás, nyugalmi állapot - Betakarított termés | 97 - 99 |
Alma, Körte, Birs, Naspolya | Varasodás | 6 | 2-2,5 l/ha | 10 nap | 10 mm-es levélcsúcs - Pirosbimbós állapot kezdete Végső gyümölcsméret - 2 héttel betakarítás előtti állapot (2 HBE) Levélsárgulás kezdete - 50 %-os levélhullás |
10 - 57, 80 - 84, 92 - 96 |
Cseresznye, Meggy, Őszi barack, Kajszi, Szilva | Baktériumos és gombás ágelhalások, Monília, Tafrina, Levéllyukacsosodás, Apiognomónia | 6 | 2-2,5 l/ha | 21 nap | Szilva: Első levelek kiemelkedése - 3 héttel betakarítás előtti állapot Szilva: Betakarítás utáni állapot - Betakarított termés Őszi barack: Első levelek kiemelkedése - Virágrügypattanás Őszi barack: Betakarítás utáni állapot - Betakarított termés Meggy: Első levelek kiemelkedése - Virágrügypattanás Meggy: Betakarítás utáni állapot - Betakarított termés |
Szilva: 10 - 83, Szilva: 90 - 99 Őszi barack: 10 - 53, Őszi barack: 90 - 99 Meggy: 10 - 53, Meggy: 90 - 99 |
Mandula, Dió, Mogyoró, Gesztenye | Baktériumos és gombás betegségek | 6 | 2-2,5 l/ha | 21 nap | További információ: okirat/címke | |
Paprika | Baktériumos betegségek | 6 | 1,5-2 l/ha | 7 nap | 2 leveles állapot - Érés kezdete | 12 - 82 |
Paradicsom, Burgonya | Baktériumos betegségek, Fitoftóra | 6 | 2-2,5 l/ha | 7 nap | 2 leveles állapot - Érés kezdete | 12 - 82 |
Bab, Borsó | Baktériumos betegségek, Fenésedés, Rozsda | 6 | 1,5-2 l/ha | 5 nap | További információ: okirat/címke | |
Sárgadinnye, Görögdinnye, Cukkini, Uborka, Tök | Fenésedés, Peronoszpóra, Pszeudomónász | 6 | 1,5-1,8 l/ha | 5 nap | Uborka: Levélfejlődés - Termésfejlődés Görögdinnye: Levélfejlődés - Termésfejlődés |
Uborka: 10 - 79 Görögdinnye: 10 - 79 |
Vöröshagyma, Fokhagyma, Mogyoróhagyma | Baktériumos betegségek, Peronoszpóra | 6 | 2-2,5 l/ha | 21 nap | További információ: okirat/címke | |
Cukorrépa | Cerkospórás, Ramuláriás, Fómás levélbetegségek | 6 | 2-2,5 l/ha | 21 nap | További információ: okirat/címke | |
Konyha- és édeskömény | Peronoszpóra | 6 | 2-3 l/ha | nk.* | További információ: okirat/címke | |
Orvosi csucsor | Fitoftóra | 6 | 2-3 l/ha | nk.* | További információ: okirat/címke |
Keverhetőség
AKG programban is alkalmazható
Igen
Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz
Nem
Biotermesztésben használható
Igen
Tárolhatóság
3 év
Munkaegészségügyi várakozási idő
0 nap
Méhveszélyesség
Nem jelölésköteles
Tűzveszélyesség
Nem jelölésköteles
Vízi szervezetekre való veszélyesség
Kifejezetten veszélyes