Gombaölő szerek
Fantic F

Felszívódó- és kontakt hatóanyagot is tartalmazó, kombinált gombaölő szer peronoszpóra és szürkepenész ellen borszőlőben.

A peronoszpóra fontos kórokozó a szőlő növényvédelmében, mert a bogyófertőzés következtében csökken a termésmennyiség, a levélfelület károsításával pedig az asszimilációs felület. A szürkepenész elsősorban a járványos években, az érési időszakban okoz súlyos és látványos termésveszteséget a szőlő fürtökben, azonban az ellene való gondos védekezést már a virágzás idején érdemes elkezdeni és a fürtzáródás végéig fenntartani - még szárazabb időjárás esetén is. Erre kiválóan alkalmas a Fantic F az egyik hatóanyaga, a folpet révén, amely a peronoszpóra mellett a botritys fertőzés megelőzésében is segít. A Fantic F két hatóanyaga (a felszívódó benalaxil-M és a kontakt folpet) egymást kiegészítve adnak védelmet a két kórokozó ellen, mindezt jó ár-érték arányban! Előírt növényvédelmi technológia: A készítményt a fertőzésveszélyes időszakban, a virágzás előtti állapottól a zsendülés kezdetéig, 2–3 alkalommal, 10–15 naponként célszerű kijuttatni 600– 1200 l/ha vízmennyiséggel, jó permetléfedést biztosító kijuttatás-technika alkalmazásával.

Hatásmód

A benalaxil-M (más néven kiralaxil) a fenilamidok közé tartozó, peronoszpóra félék elleni felszívódó gombaölő hatóanyag preventív, kuratív és eradikatív hatással. A RNS szintézist gátlásával fejti ki a hatását. A folpet egy sejtlégzést gátló ftálimid származék. Kontakt hatóanyag, mely preventíven használva a növény felületén a kórokozó gombák különböző enzimjeit blokkolja, megakadályozva azok csírázását.

Összetevők

  • 37,5 g/kg benalaxil-M
  • 480 g/kg folpet

Formuláció

  • vízben diszpergálódó granulátum  (WG)

Forg. kategória

  • I.

Hatásmód

  • Felszívódó és kontakt

Kiszerelés

  • 5 kg-os zsák

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Szőlő (borszőlő) Peronoszpóra, Szürkepenész 2,5 kg/ha 42 nap További információ: okirat/címke

Keverhetőség

Keverhetősége jó, a legtöbb növényvédő szerrel és lombtrágyával gond nélkül keverhető. Felhasználása előtt a változó körülmények miatt végezzen keverési próbát.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Nem

Biotermesztésben használható

Nem

Tárolhatóság

5 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

4 nap

Méhveszélyesség

nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

kifejezetten veszélyes