Házas és házatlan csigák

A házas és meztelen csigák kártételénk a hűvös és csapadékos időjárás különösen kedvez. Ilyen időjárási körülmények között a talaj felszín közelében található, lágy szárú dísznövényeket károsítják a leggyakrabban. Emellett az árnyékos helyen fekvő vagy folyamartosan öntözött területek ideálisak a kártételüknek. Polifág károsítók, ami azt jelenti, hogy többféle dísznövényt is károsíthat egyszerre.
Abban az esetben, ha a szőlő leveleken, dísznövényeken szabálytalan rágásnyomokat és esetenként jellegzetesen csillogó nyálkás csíkot találunk, a növényeken és a talajon egyaránt, akkor biztos, hogy csiga kártételével találkozunk. Mivel a csigák rejtőzködő életmódot folytatnak, főleg éjszaka vagy kora hajnaban károsítanak, nappal ritkán találkozunk velük.
Burgonya termesztés során megfigyelgető, hogy a zöld növényi részeken, reszelő nyelvük segítségével eleinte szabálytalan alakú foltokat rágnak, nagyobb kártétel esetén a vastagabb erek kivételével akár az egész növényt elpusztíthatják. Nyúlós nyálkájukkal, ürülékükkel szennyezik a növényt. A földalatti növényi részeket (gyökerek, gumók) is megrághatják, sőt a tárolt burgonyákat a tárolókban is.
A palántákra vagy kisebb dísznövényekre kifejezetten veszélyesek lehetnek, mert azok megrágásával akár a teljes növény pusztulását is okozhatják. Kora tavasztól késő őszig károsítanak, évente egy kifejlett egyed több alkalommal rakja le tojásait, így egy évben akár több száz új egyed is kifejlődhet. Különösen kedvez a szaporodásuknak a csapadékos időjárás és a nedves páradús növények környezete.
Védekezni ellenük hosszú hatástartamú csigaölő készítménnyel lehet. Lassan bomló, csapadéknak ellenálló granulátum formátumú szer a legmegfelelőbb, amely a meztelen és a házas csigákat egyaránt elpusztítja. Kezelhetjük vele a teljes felületet vagy alkalmazhatjuk helyi kezelésre, például magvetés követően, de még kelés előtt a magágyra, vagy palántázáskor ültetés után a palánták közvetlen közelébe kiszórni. A csigaölő készítmény elfogyasztása vagy akár a készítmény közvetlen érintkezése is a házas és házatlan csigák rövid időn belüli pusztulását eredményezi.