Agro-ökölógiai Program


Biztosan hallott már a 2023-ban a KAP Stratégiai Terv keretében induló Agro-ökológiai Programról  (AÖP) amely egy ösztönző támogatási forma,  egy zöldítés-szerűen működő, tartalmában az agrár-környezetgazdálkodási támogatási formához (AKG) hasonló, önkéntes vállalásokon alapuló, egyéves támogatás.

Annak érdekében, hogy a gazdálkodók többsége megtalálja a számára legkedvezőbb lehetőséget, hasznosítási módonként fogalmaztunk meg választható előírásokat. Ezek a mezőgazdasági gyakorlatok a talaj- és vízvédelemre, a biológiai sokféleség védelmére, valamint az éghajlatváltozás mérséklésére fókuszálnak.

Amennyiben részt vesz az AÖP-ben, úgy minden művelési ágban legalább két pontnak megfelelő értékű gyakorlatot kell választania. Ha például egyaránt művel szántót, állandó gyepet és ültetvényt, akkor összesen legalább hat pontot kell gyűjtenie. Ha ezeket a vállalt gyakorlatokat sikeresen teljesíti, akkor a teljes gazdasága minden egyes hektárja után megkapja a támogatást, kivéve azokat, amelyek a mentesülési küszöb alatt vannak és nem választottak azokra gyakorlatot.

Amennyiben úgy döntünk, hogy kérjük a támogatást, akkor a gazdaságban lévő összes szántóra, gyepre és ültetvényre választanunk kell külön-külön 2-2 pont értékű előírást, amellyel 61-121 eurós hektáronkénti támogatást kaphatunk.

Ültetvény hasznosítási mód esetén választható előírások :

A Kwizda készítményei között számos olyan megtalálható, melyekkel kettő, illetve egy pontot lehet szerezni az AÖP programban.

Kérdés esetén  keresse szaktanácsadóinkat!