Gombaölő szerek
Lalstop Contans WG
microbiologically
ecological
bio

A hasznos Coniothyrium minitans hiperparazita  gomba spóráit és micéliumait tartalmazza, amely nagy hatékonysággal pusztítja a szklerotínia talajban lévő szkleróciumait.

Zöldség- és dísznövény kultúrák illetve dohány termesztése során, a szklerotíniás betegségek ellen a készítményt a magok vetése, illetve a palánták ültetése előtt 4-6 héttel célszerű a talaj felszínére kipermetezni, majd 8-10 cm mélyen a talajba dolgozni. Hajtatás során a készítmény az öntözővízzel együtt is kijuttatható. A biopreparátum 14-22 °C talajhőmérséklet és 60-70 % víztelítettség esetén a leghatásosabb. Kedvező hatásának kifejtéséhez az alkalmazást követő 10 napon keresztül a talajt nedves állapotban kell tartani.
Minden kultúrában nagyobb mértékű szklerotíniás fertőzéskor, a kultúrák betakarítását vagy felszámolását követően javasolt a készítményt 2 kg/ha dózisban a fertőzött növénymaradványokra permetezni, majd 5-8 cm mélyen a talajba dolgozni.

A biopreparátum gombaölő és talajfertőtlenítő hatású készítményekkel tankkeverékben nem alkalmazható. A készítmény kipermetezésekor az alkalmazott permetezőgép gombaölő és talajfertőtlenítő hatású szermaradékokat nem tartalmazhat. Műtrágyával, szerves trágyával, talajjavító anyagokkal történő együttes kijuttatása nem javasolt.

Hatásmód

A Contans® egy biológiai gombaölő szer. Tartalmazza a Coniothyrium minitans gombát, ami a természetes talajok mikroszkópikus életközösségének alkotóeleme. Ez a hasznos gomba lebontja a szkleróciumot képző kórokozók szaporító- és kitartóképleteit a talajban, ezzel elősegítve a talajok mikrobiológiai egyensúlyának fenntartását. A talajok természetes Coniothyrium minitans-tartalmának nagy szerepe van a kétszikű növények 4–5 éves visszatérési idővel történő klasszikus termesztésének technológiájában, nélküle a vetésváltás nem működne. A Contans® azokon a területeken nyújt segítséget, ahol káros mértékben elszaporodtak a Sclerotinia sclerotiorum és a Sclerotinia minor szklerociumot képző kórokozók. A Contans® a Coniothyrium minitans-t olyan mennyiségben tartalmazza, hogy alkalmazása néhány hónapon belül visszaállítja a talaj mikrobiológiai egyensúlyát. A gomba által termelt anyagcseretermékek fokozzák a gyökerek növekedését, ezen keresztül a termés mennyiségét. A készítmény alkalmazása laboratóriumi kísérletek alapján kiváltja az szerzett rezisztencia kialakulását, ami növeli a növények ellenálló képességét mind a biotikus, mind az abiotikus tényezőkkel szemben. A Contans® WG biológiai gombaölő szerként van engedélyezve.

Összetevők

  • Coniothyrium minitans gomba
    1x1012db/kg

Formuláció

  • vízben diszpergálódó granulátum  (WG)

Forg. kategória

  • III.

Hatásmód

  • Hiperparazitizmus

Kiszerelés

  • 12 kg-os zsák

Felhasználás

Kultúra Károsító; Tápanyag hiány Kezelések maximális száma Dózis É.V.I (nap) Alkalmazás BBCH fenológia szerint
Uborka, Cukkini, Görögdinnye, Sárgadinnye Szklerotínia 1 2,0-4,0 kg/ha nk.* További információ: okirat/címke
Bab, Borsó Szklerotínia 1 2,0 kg/ha nk.* További információ: okirat/címke
Saláta, Fejes saláta Szklerotínia 1 2,0-4,0 kg/ha nk.* További információ: okirat/címke
Paradicsom, Paprika, Padlizsán, Sárgarépa, Petrezselyem, Pasztinák, Zeller, Fejes káposzta, Kelkáposzta, Kínai kel, Karfiol, Brokkoli Szklerotínia 1 2,0-4,0 kg/ha nk.* További információ: okirat/címke
Dísznövények Szklerotínia 1 2,0-4,0 kg/ha nk.* További információ: okirat/címke
*Előírásszerű felhasználás esetén nincs korlátozva.

Keverhetőség

Nem keverhető gombaölő hatású talajfertőtlenítő szerekkel.

AKG programban is alkalmazható

Igen

Mikrobiólógiai készítményt tartalmaz

Igen

Biotermesztésben használható

Igen

Tárolhatóság

2 év

Munkaegészségügyi várakozási idő

0 nap

Méhveszélyesség

Nem jelölésköteles

Tűzveszélyesség

Nem jelölésköteles

Vízi szervezetekre való veszélyesség

Nem jelölésköteles