Meggy és cseresznye - napégés és termés repedés

Meggy és cseresznye - napégés és termés repedés

Az egyre melegedő klíma és a nap káros sugarai nem csak az embereket, de a növényeket is ugyan úgy megviselik. A magas hőmérséklet, az aszály és a túl erős napsugárzás könnyen kibillenti a növényeket egyensúlyukból. A növények életfolyamataihoz optimális környezeti feltételek bizonyos tűréshatárokon belül mozognak. A minimum és maximum értékek átbillenése a növény stresszes állapotát idézi elő. Ekkor az életfolyamatok, biokémiai folyamatok, anyagcsere, cukrok beépülése, fehérje szintézis zavart szenvednek, a sejtek károsodnak, mind ezek hatással vannak a termés mennyiségére és minőségére. A sugárzás intenzitása befolyásolja a növény hőmérsékletét. A napégés vagy hősokk okozta károk 5-30%-osak kultúrától függően. A főleg a cseresznye és a meggy esetében a másik nagy problémát a gyümölcs kirepedése okozza. Érési időben a hirtelen lezúduló csapadék, a túlzott nitrogén adagolás elvékonyíthatja a gyümölcsök bőrszövetét, ami így könnyen felreped. A repedési hajlam napszakonként is változik. A termés turgora a reggeli órákban a legnagyobb, majd a nap folyamán fokozatosan csökken, ezért a repedés valószínűsége is a reggeli időszakban nagyobb. A mechanikai sérüléseken és repedéseken a kórokozók könnyen bejutnak a növénybe. A sérült gyümölcsök eladhatatlanná válnak, a gazdasági kár jelentős mértékeket ölthet. A napégés és bogyórepedés a megfelelő tápanyagutánpótlással megelőzhető, mérsékelhető. Fontos tápelemek a kálium és a kalcium. Az érés során a gyümölcsök repedésre való hajlama fokozódik. Ez azzal magyarázható, hogy nő a cukortartalmuk, és ezzel együtt az ozmotikus potenciálkülönbség is megnő a héj és a terméshús között, különösen akkor, ha nedveség borítja. A nedvességen kívül a hőmérséklet is döntő szerepet játszik a repedés kialakulásában. Minél magasabb a hőmérséklet a repedés annál valószínűbb. Ezzel magyarázható az, hogy az éréskor lehulló zápor utáni erős napsütés veszélyesebb egy éjjeli csendes esőnél. Az egyes fajták között különbségek vannak a repedésre való hajlamot illetően, ezért érdemes átolvasni a fajtaleírásokat e tekintetben.
A kálium szilikát tartalmú készítmények megerősítik a sejtfalat, így a repedés kockázata csökken. Ezen felül a napégés megelőzésében is segítséget nyújtanak, mert védőréteget képeznek a gyümölcs felületén. A repedés megakadályozásával megelőzhető a gombabetegségek behatolása a gyümölcsbe.

Kapcsolódó képek

Kapcsolódó technológiák

Meggy
Cseresznye